четвъртък, 2 май 2024 г.

Летище Равнец – работни места или разпродаване „на парче“

Константин Бачийски
Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ

(платено съдържание)

През 2015 г. Константин Бачийски създава и за пръв път разкрива детайли от своята идея за превръщането на потъналата в разруха бивша военна авиобаза в Равнец в модерна индустриална зона със статут на свободна безмитна зона и със собствено летище за обслужване на карго товари. С потенциал да създаде поне 8000 работни места.

Идеята му беше толкова мащабна, че малцина успяха да я осъзнаят и възприемат.

Вместо да се вгледат във възможността, върху която Бачийски им предложи да помислят, опонентите му реагираха първосигнално и заявиха „Няма да стане!!! Този иска да прави Дубай в Бургас“. И

избраха най-лесното – пътят на отрицанието

Те не си направиха труда да се сетят или не искат да знаят как емирството в Персийския залив от десетилетия е пример за това, че дори едно малко селище, без почти никакви природни богатства (петролът допринася за под 1% от БВП на Дубай), без никаква инфраструктура, без силна икономика, може да се превърне в световен търговски, финансов и икономически център, ако управниците му се възползват от стратегическото му разположение и превърнат това предимство в актив, който да продават.

В Равнец има шанс да се изгради модерен терминал за авиопревози на товари, а в икономическата зона там може да се отворят поне 8000 работни места.
Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ

За Константин Бачийски старото военно летище в Равнец е именно онова предимство, което може да превърне Бургас в притегателна точка за свободните капитали от цял свят.

В „Планът Бачийски“ за икономическо развитие на Бургас Равнец заема фундаментално място.

Идеята на Бачийски е общината да получи собствеността върху авиобазата, да съхрани летателните способности на пистите, да лицензира отново летището и с всичко това, плюс близостта до пристанище, жп линия, магистрала и международни транспортни коридори

да предложи на инвеститори да изградят свои фабрики

в бъдещата свободна икономическа зона.

Нещо повече. Според визионера е абсурд Бургас да не се възползва от близостта си до икономически център Истанбул, един 28-те градове в света от клас А+, чието развитие влияе на световната икономика.

А бъдещата индустриална свободна икономическа зона в Равнец и близостта с Истанбул (само на 180 км по права линия) също би допринесло до засилване на икономически връзки с Бургас.

През януари 2017 г. Община Бургас получава собствеността върху бившето военно летище. Обаче за пет години

не направи нищо и разрухата там продължи

Общината дори отказа да осигури 180 000 лв. от бюджета, за да се построи ограда около пистите и по този начин да се изпълни едно от изискванията за лицензиране на летището.

Бачийски направи всичко по силите си с лични средства да запази летателните способности на пистите. Общината от своя страна направи всичко по силите си да унищожи пистите и разпарчетоса авиобазата на малки парченца.

Общо в три случая

кметът Димитър Николов и неговият екип демонстрираха тесногръдие

по отношение на Равнец.

Първо предложиха пистите да се заличат и на тяхно място да бъдат ползвани за озеленяване и спорт. Вторият път предложиха върху бившата авиобаза да се разположат фотоволтаици и там да се разкрият 40 работни места, половината от които вероятно за чистачи на соларните панели.

Третият път предложиха в Равнец се поставят отново фотоволтаици и инсталация за „зелен водород“ и да се разкрият едва 200 работни места.

Реклама

И в трите случая Бачийски намери начин да спаси най-важното предимство на летището. За него е важно добавената стойност от този проект да не пълни само джоба на един инвеститор, а да влиза в 8000 домакинства. Затова той намери начин да запази летателните способности на пистите, за да не изгубят Равнец и Бургас най-големия си шанс. Да имат индустриален район със статут на свободна безмитна зона и собствено летище за обслужване на карго товари.

„В един момент осъзнах, че е безсмислено да се боря срещу кмета и общинската администрация, които се държат като тесногръди брокери на общински терени и ги разпродават „на парче“ за краткосрочни печалби. Осъзнах, че тези хора виждат само възможности за

сделки с приятелски кръгове и ограбват бъдещето на Бургас

Те никога няма да предложат на моите съграждани някаква визия за развитието на града и общината, която да съживи икономиката на региона и вярвам, че докато не се опитат да продадат всичко, няма доброволно да си тръгнат. Затова вместо да се боря с общинската администрация реших да се кандидатирам за кмет и да накарам цялата общинска администрация да работи за реализирането на проектите, които ще съживят икономиката на Бургас. Щом се налага ежедневно да се боря с този порочен модел на управление на досегашния кмет, просто ще му сложа край, ако хората ме изберат за кмет. Това е основната причината да участвам в местните избори“ – споделя Константин Бачийски.

ЗА НЕГО И ЗА „ПЛАНЪТ БАЧИЙСКИ“ МОЖЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ С НОМЕР 3 В БЮЛЕТИНАТА!

Местни избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html