вторник, 30 април 2024 г.

Асен Василев очаква първите пари от таксата за руския газ към средата на ноември

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Първите постъпления от таксата, наложена върху руския газ, ще пристигнат на 14 ноември, каза министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БНР. Той направи изявление във връзка с решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд по повод на тази вноска.

„С това си действие президентът на България се обяви като защитник на „Газпром“, в разрез с българския национален интерес и с политиката на България към Европейския съюз така, както тя се провежда от нашето правителство. Това е срам за президентската институция“, каза финансовият министър. Василев добави, че действието на президента не спира изпълнението на закона и първите постъпления от наложените 20 лева за транзит на мегават час руско синьо гориво ще постъпят на 14 ноември.

По казуса с дерогацията за руския петрол, той каза, че „Лукойл“ е подал коригираща декларация за размера на дължимите от компанията данъци, но тя е отхвърлена от НАП. На въпрос откъде се появи сумата от 500 милиона лева, дължими от компанията, за която заговориха депутати от ГЕРБ и ДПС, Василев обясни: „Единственото нещо, което се доближава до тази сума, е коригиращата декларация на „Лукойл“. Както казах, тя е подадена на база натрупани загуби преди 2021 година, но НАП са отхвърлили въпросната коригираща декларация и както 2021-2022 година „Лукойл“ си плащаха данъците, така ще продължат да си ги плащат и сега“.

Василев цитира данни за периода 2009-2020 г., показващи, че групата „Лукойл“ в България, включваща не само рафинерията в Бургас, но и другите й обекти, са декларирали загуба в размер на 1,882 млрд. лв. За 2021 г. изведнъж излиза на печалба от 170 млн. лв., а за 2022 г. групата е декларирала печалба от 404 милиона.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html