четвъртък, 16 май 2024 г.

САЩ са изпратили военни съветници в Израел

Снимка: Архив

САЩ са изпратили няколко военни съветници в Израел, съобщи говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, съобщават световните агенции.

Тези съветници имат опита с такъв тип операции, които сега Израел води срещу „Хамас“ и би могъл да води в бъдеще, допълни той.

Същевременно говорителят на Държавния департамент Матю Милър предупреди, че според САЩ всяко прекратяване на огъня в Газа ще бъде от полза на „Хамас“ в момент, в който призивите за хуманитарно примирие са все по-чести, добави БТА.

Едно прекратяване на огъня би дало на „Хамас“ възможността да си почине, да се преоборудва  и да се подготви да продължи да извършва терористични атаки срещу Израел“, заяви Милър.

„Можете отлично да разберете защо тази ситуация е непоносима за Израел, както тя би била непоносима за която и да е страна, срещу която е извършена една толкова брутална терористична атака и която продължава да вижда терористичната заплаха на границата си“, допълни той.

Говорителят на американската дипломация добави, че САЩ работят отделно за осигуряването на доставка на хуманитарна помощ за Газа  и че специалният американски емисар Дейвид Сатърфийлд също работи по този въпрос интензивно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html