вторник, 14 май 2024 г.

Богдан Богданов: „Лукойл“ няма основания да плаща за руския нефт

Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Богдан Богданов. Рафинерията в Бургас няма основания да плати такса заради използвания руски нефт.  Причината – законовата поправка не е влязла в сила.

Законовата поправка все още не е влязла в сила, защото трябва да бъде съгласувана с Брюксел, като това също е записано в нормативната уредба.

В началото на годината парламентът прие законодателни поправки, с които се задължиха дружествата, които руски петрол на базата на разрешение от Европейската комисия до октомври 2024 г. да плащат част от печалбата си на държавата. Това става по следната формула – Министерството на икономиката всеки месец следи средно претеглената цена на сорта Брент, от нея се изважда средно претеглената цена на сорта Урал и се умножава по 0,5. Именно тази сума трябваше да влезе в бюджета на държавата. Тя, обаче, няма да влезе, защото депутатите изрично са записали съгласуване с Брюксел, което според настоящия икономически министър не е необходимо.

„На нас ни отне около месец, свикахме работна група, подготвихме нотификацията към Европейската комисия, тя е изпратена. Имаме разработените схеми за подпомагане на физическите лица и с това нашия ангажимент е изпълнен, за да може законът да влезе в сила, друг е въпросът защо тези задължителни нотификации са включени в заключителните разпоредби, при положение, че становищата на експертите, е че не е имало нужда. Чухме декларации от определени депутати, че промяната в закона за енергетиката, че тези разпоредби ще бъдат премахнати. В момента, в който влезе в сила закона ние сме готови да го изпълняваме. Те в момента нямат законовото основание да ги внесат – законът не е влязъл в сила. Когато влезе, те трябва да го изпълнят. Както се случи с преминаване на производството на неруски петрол. Нямахме план за действие в последната една година“, заяви икономическият министър Богдан Богданов.

Икономическият министър коментира също така, че не се е отказало повереното му ведомство от инициативата „Достъпно за вас“, която предвижда по-ниска цена на 50 стоки от хранителна необходимост по магазините. Въпреки, че тази инициатива беше разкритикувана от Комисията за защита на конкуренцията, икономическото ведомство ще поиска повече подробности както и конкретни членове, които биха били нарушени в законите. Засега от антимонополната комисия не са дали тази информация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html