сряда, 1 май 2024 г.

Жозеп Борел: Светът се провали в опитите за две държави за израелците и палестинците

Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че светът се е провалил в усилията си да постигне решение за две държави за израелците и палестинците, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Припомняме, че през далечната 1948 г. арабските държави осуетиха създаването на палестинска държава, вместо това нападнаха Израел с цел да го унищожат веднага след обявяването на независимостта му. Не успяха в този си първи опит, но Египет окупира ивицата Газа, а Йордания си присвои Западния бряг на река Йордан. По този начин не бе изпълнено изцяло решението на ООН от 1947 г. за създаване в района на 2 държави – еврейска и палестинска.

Борел припомни, че и в последните 30 години не е постигнат успех по отношение на решението за две държави. Той също така призна, че макар две отделни държави да са желана цел за израелците и палестинците в бъдеще, това няма да реши настоящия конфликт, отприщен миналия уикенд. „В момента сме свидетели на тежка хуманитарна ситуация в Газа“, каза Борел.

Първият дипломат на ЕС отново изрази подкрепата си за позицията на ООН, която публично се дистанцира от призива на израелските военни за масова евакуация на северната част на Газа. Толкова много хора не биха могли да тръгнат за толкова кратко време, това е „просто невъзможно, не можете да преместите такъв обем хора“, каза Борел. Израел има право да се защитава, каза той, като добави, че това трябва да се прави в съответствие с международното право.

Запитан дали е призовал Китай да използва влиянието си в Близкия изток, Борел заяви, че с външния министър Ван И са обсъдили какво може да направи всеки от тях за справяне със ситуацията. Китай се опитва да запази неутралната си позиция и да поддържа добри отношения с Израел и палестинците, припомня ДПА.

Пекин не осъди нападенията на „Хамас“, но разкритикува факта, че в конфликта са загинали цивилни граждани.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html