събота, 11 май 2024 г.

Гласуването на вота на недоверие е днес от 15:00 часа

Снимка: БГНЕС

В Народното събрание вчера се проведоха дебатите по искания от опозицията вот на недоверие на правителството заради политиката в сектора „Енергетика”. Предложението е внесено от БСП, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Гласуването е насрочено за днес от 15.00 часа. За да бъде успешен вотът, той трябва да събере минимум 121 гласа „за“. Формациите, които искат смяната на властта, разполагат със 72 гласа, съобщи БНР.

В мотивите към внесения вот на недоверие е записано, че в недалечното минало България е била безспорен енергиен лидер в Югоизточната част на Европа и се изтъква, че сега нашата страна може да се превърне от износител на електроенергия във вносител.

Премиерът Николай Денков подчерта, че кабинетът не затваря енергийни мощности, а до 2040 година ръстът на енергийните мощности у нас ще бъде два пъти и половина. Той добави, че България има шанс да изнася ток, но само сред промяна на енергийната си стратегия.

Ако кабинетът оцелее утре, то от БСП и останалите 2 партии, станали известни като коалицията „Митрофанова“ ще започнат събирането на подписи за нов вот на недоверие – с тема „Национална сигурност и отбрана“, който ще бъде внесен през следващата седмица, както обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. По тази тема въпросните партии искат спиране на помощта от България за Украйна, като по този начин индиректно се подпомогне агресията, започната от Кремъл на 22 февруари миналата година.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html