неделя, 5 май 2024 г.

Петков: Да използвате вота на недоверие като предизборна кампания, е предизборна немощ

„Да използвате вот на недоверие като предизборна кампания, показва предизборна немощ. Реално вие нямате решения, не говорите за бъдещето, нямате визия за България. Имате само пропаганда, основана на страх и омраза, защото хората искат решения’. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков от парламентарната трибуна по време на дебатите за внесения вот на недоверие към правителството, предаде агенция „Фокус“.

„Обръщам се и към избирателите на „Възраждане“, на „Има такъв народ“, на БСП. Днес имаме вот на недоверие само 128 дни след избирането на кабинета „Денков“ от това Народно събрание. Вот на недоверие по повод политиките в енергийния сектор.

НС на извънредно заседание: Първи вот на недоверие за кабинета

Не знам как тези 128 дни имат нещо общо с темите, които вие преплитате във вашите мотиви – като неосъщественият проект „Белене“, като закриването на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“, непостоянеият „Южен поток“, проваленият нефтопровод Бургас – Александруполис. Явно, според вас акад. Денков носи отговорност не само за последните 128 дни, но и за изминалите 30 години“, заяви Петков.

Той заяви, че опозиционните партии плащат своите избиратели по същия начин, по който служебните правителства на Радев са го правили през миналата зима. Съпредседателят на ПП-ДБ каза още, че с изпратените териториални планове се гарантира животът на въглищните централи до 2038 година.

„Днес съм сигурен, че ще плашите вашите избиратели отново със студ, с мрак, с високи сметки на ток, точно както служебно правителство правеше за миналата зима. Много от вас си служат с неистини, фалшиви новини, лъжливи внушения, но нека днес да кажем каква е истината точно на вашите избиратели, за да са малко по-спокойни.

Трябва ясно да припомним, че миналата седмица заедно взехме решение да не ограничаваме въглищните мощности чак до 2038 година. Да, имат опасност да се намалят възможностите на американските централи след 2026 година на база на пазарните сили, именно затова ни трябват парите от Европа, за да помогнем точно на работещите в сектор „Енергетика“, каза той.

По думите му парите, които България ще получи по втория транш от Плана за възстановяване и устойчивост, ще гарантират предприемането на социални мерки, възможността за преквалификация на работещите в сектора, както и извършването на плавен енергиен преход.

„Ето защо правителството изпрати плановете на 30 септември, за да не се загубят 1,6 млрд. лева, като миналата година загубихме 200 млн. лева, когато служебното правителство не изпрати тези планове. Ако ги загубим, тези средства не могат да отидат нито за социални мерки, нито за преквалификация, нито за енергиен преход, нито за ново икономическо развитие“, каза той.

Петков заяви, че загубата на загубените 200 млн. лева през миналата година се равняват на 30 000 лева на всеки работник в ТЕЦ „Мини Марица Изток“.

Той поясни, че правителството е дало гаранция, че след изпращането на плановете ще има период за три месеца, в които да се водят преговори със сектора, така че да могат те да бъдат модифицирани.

„Подозирам, че някои от вас съжаляват, че сме в ЕС. Подозирам, че някои от вас се радват и биха се радвали, ако можеше да сме част от евразийския съюз на Путин. Подозирам, че трети от вас биха говорили за Македония, без да има общо със сектор „Енергетика“, обърна се той към опозицията.

„Време е да помислите за позитивни решения вместо да вкарвате вашите избиратели в блатото на страха и омразата“, апелира бившият премиер.

Кирил Петков бе категоричен, че кабинетът ще продължи да се бори за отстояването на всички национални приоритети: „Този вот няма да мине, но нека да ви ясно, че ние ще продължим да се борим за хората в енергийния сектор, ще се борим за България с чист въздух, ще се борим за здрави и образовани деца, ще се борим за модерна България, ще се борим за по-високо платени места, ще се борим за българи като първа класа европейци, ще се борим за нашата родина“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html