събота, 11 май 2024 г.

„Нова демокрация“ спечели първия тур на местните избори в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консерваторите от „Нова демокрация“ спечелиха първия тур на местните избори в Гърция, съобщи БНР. На балотаж следващата неделя отиват кандидатите за кметове на Атина и Солун.

В 7 от 13-не области на страната „Нова демокрация“ спечели от първия тур местата за префект. В останалите области на балотаж следващата неделя отиват кандидатите на консерваторите с възможност за пълен успех на управляващата партия. Премиерът Мицотакис заяви, че „проблемите нямат политически цвят“ и правителството ще си сътрудничи с всички областни управители.

Опозиционната СИРИЗА не спечели нито едно място на областен управител и намали с 5% гласовете си от последните парламентарни избори. Социалистите от ПАСОК победиха на остров Крит.

Най-голямата гръцка област Атика, където се намира столицата и живеят около 4 милиона души, си избраха областен управител от първия тур – бивш заместник-министър на отбраната от правителството на Мицотакис.

Гражданите потвърдиха доверието си в „Нова Демокрация“ и нейния избор на кандидати, заяви премиерът. Политическите коментари се фокусират върху неуспеха на опозицията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html