вторник, 14 май 2024 г.

Бутат Асен Василев след вота

Финансистът може да се раздели с поста си още през ноември
Снимка: БГНЕС

Екип на „Галерия“

Координирана атака на ГЕРБ и ДПС иска главата на финансовия министър Асен Василев, твърдят източници от парламента. Срещу вицепремиера е отправен непрекъснат огън от всички посоки – и на партньори от сглобката, ресторантьори, енергетици, земеделци. Целта е след местния вот Василев да бъде заменен с човек на Борисов и Доган. И при ротацията да бъдат „обрулени“ и други неприемливи за ГЕРБ и ДПС министри.

Депутати от „Промяната“ подозират, че целта всъщност е да бъде подменена сглобката, тъй като напрежението в нея става все по-очевидно. Без Асен Василев премиерът Денков бързо ще хвърли оставка, а това означава оттегляне на ПП-ДБ от властта. Подобен сценарий не включва задължително нови избори, а

 

съставяне на правителство със сегашния мандат

 

Има сериозни индикации, че ГЕРБ и ДПС могат да реализират кабинет с премиер Мария Габриел, подкрепен от БСП и дори ИТН. Социалисти са обяснили пред местните структури, че изборите им за кмет не са чак толкова важни, тъй като се готви нещо голямо в централната власт. Нинова знае, че не й остава много като шеф на партията, а и има личен мотив да не пуска отново президента Радев в изпълнителната власт.

Слави по-скоро не би участвал в подобен сценарий, тъй като към момента трупа актив като борец срещу сглобката. Но пък не е ясно какво искат спонсорите му. Така или иначе, дори само ГЕРБ, ДПС и БСП събират над 120 депутати за мнозинство.

„Каквото и да си говорим, от тук до деня на вота ще се говори само предизборно. Обещават се по 36 заплати, 9 процента ДДС, всичко, което искат да чуят хората. Така с един куршум ДПС и ГЕРБ удрят два заека. Първо, привличат симпатизанти. Второ, пречат на Асен Василев да направи бюджет

 

в рамките на искания 3% дефицит

 

И го принуждават да се махне. До деня на балотажа ще слушаме само лъжи и лъжи“, сподели наш източник от парламента.

Според него част от протестите се инспирират от самите коалиционни партньори, които държат на практика едрите земеделци и кресливата част от сервитьорския бранш.

Ританията по кокалчето вътре в сглобката не са случайни и на няколко пъти лично Кирил Петков и Асен Василев са спасявали положението. Фактор от групата на ПП-ДБ обясни пред „Галерия“, че болшинството депутати са били крайно изнервени от ролята, която играят в момента, и са поискали моментално разваляне на сглобката.

„От една страна сме в коалиция с Борисов и Пеевски, а уж скачахме срещу тях по паветата. От друга страна, те се явяват

 

спасители на народа при всеки проблем

 

ние излизаме виновните“, изрази всеобщото мнение нашият източник.

Василев и Петков обаче помолили за още търпение своите депутати. Още повече, че се очертават трудни избори за коалицията ПП-ДБ, която покрай участието във властта изгуби позиции в куп смятани преди за спечелени градове. Недоволството обаче може да стане сериозно след местните избори, тъй като ерозията в доверието продължава. От това могат да се възползват и вече го правят малки протестни партии като тази на Иван Христанов, които с говорене срещу Борисов и ДПС печелят нови и нови симпатизанти, разочаровани от „Промяната“ и „Демократична България“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html