понеделник, 29 април 2024 г.

НС ще контролира всички важни въпроси за въглищните райони

Снимка: БГНЕС

В парламента депутатите решиха да контролират всички важни решения, свързани с въглищните райони, както вчера поискаха от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов обяви, че преди малко е разговарял с финансовия министър Асен Василев и той го е уверил, че са предвидени сериозни мерки за работещите във въглищните райони. Борисов призова за успокояване на напрежението. Преобладаващото мнение на партиите в парламента е, че управляващите и правителството, специално, е трябвало да проведе по-активен диалог с работещите в минните райони и да обясни мерките, които ще трябва да се предприемат за тях и мерките, които съответно ще вземе правителството. „Първо искам да се знае, че централите до 2038-ма година ще работят, това е доста време, до тогава технологиите ще напреднат много. Второ, всеки, който иска да напусне да му се изплатят 36 заплати. За това има възможност, гарантира финансовият министър. Трето, самите мини в текста да отпаднат, че на тях може да се прави соларен парк. Надявам се на Министерски съвет днес, с тази диалогичност на Асен Василев, към миньорите, към работещите там, да се успокоим напрежението и да решим проблемите“, заяви лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов.

„Това,което направиха министерството на енергетиката е да обиколят няколко пъти се срещаха с миньори, но когато няма диалог се стига именно до това“, каза Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

„Очакваме премиера и Министерски съвет да вземат мерки, както се вижда до момента не са взети, ще видим какво ще стане в днешния ден. Важно е да ес случат в региона проекти,които ще запазят работните места и хората ще бъдат доволни, за момента не го виждаме“, каза Делян Пеевски.

„Никой не мисли в този момент чрез Планът за възстановяване и устойчивост да има справедлив преход и работни места. Единственото,което мислят е как да приберат парите и коя точно групировка да ги прибере тези пари“, това каза председателят на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

„Изпада се в ситуация, в която част от сглобката в лицето на ПП реши, че ще заобиколи другите играчи и ще присвои 1,5 млрд., за да може няколко техни фирми набързо да ги прилапат“, заяви Цончо Ганев от „Възраждане“.

„Не са крадци на дребно ПП-тата. Милиард и 700 милиона евро. Ако това е дребно, не знам какво е едро, Асен Василев е алчен до безобразие, много по-алчен от ГЕРБ“, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html