петък, 17 май 2024 г.

Денков: Въглищните централи ще работят до 2038 година, няма конкретни дати за затваряне

Въглищните централи ще работят до 2038 година, няма конкретни дати за затваряне на отделни централи. Това обяви премиерът Николай Денков след извънредното заседание на правителството, предаде Фокус.

„Ясно е казано, че централите ще работят до 2038 година. Няма дати за затваряне за конкретни въглищни централи. По икономически причини някои от тях ще изпаднат от енергийната система, защото икономически няма да бъде възможно те да функционират повече“, заяви Денков.

Премиерът обясни, че в старозагорския регион ще бъде създадено ново предприятие до края на тази година, което ще допълва дейността на мините и същевременно ще привлича инвеститори, където постепенно да се прехвърлят квалифицираните кадри, които в момента работят във въглищните централи.

„Изключително важно е да се създадат механизми хората, които имат необходимата квалификация, могат да намерят реализация в същия регион. Създаваме предприятие, което ще работи в същия регион, за превръщане на териториите на мините в зони, в които е подходящо развитието на икономическа дейност“, каза той.

Очакванията са там да се появят нови и модерни компании, които имат нужда от квалифицирана работна ръка. По думите не премиера интересът към региона е голям.

Правителството подготвя сериозни социални пакети, чрез които да се гарантира обезпечаването на работниците, които биха били засегнати от затварянето на някои от централите.

Финасовият министър Асен Василев обяви, че социалните пакети ще бъдат до 36 месеца. Един пакет ще възлиза на около 150 хил. лева на човек заради високите заплати, които взимат заетите в сектора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html