неделя, 28 април 2024 г.

Подготвят първа двустранна среща на представители на Армения и Азербайджан в Брюксел

Хиляди арменци бягат от родните си места от страх от етническо прочистване.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на Армения и Азербайджан се подготвят за среща в Брюксел днес за разговори, организирани от ЕС. Ако се осъществи, това ще бъде първата двустранна среща, след като Баку установи контрол в областта Нагорни Карабах, в която живеят 120 хиляди етнически арменци.

Разговорите в Брюксел, на равнище съветници по сигурността, ще бъдат под председателството на Саймън Мордю, главен дипломатически съветник на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Ще участват и представители на Франция и Германия.

Арменският премиер за ситуацията в Нагорни Карабах: Отговорността е на Азербайджан

Повече от 6500 етнически арменци от Нагорни Карабах се евакуираха досега в Армения, притеснени от бъдещи репресии и етническо прочистване, независимо от уверенията на президента на Азербайджан Илхам Алиев, че Баку ще гарантира сигурността и правата на всички жители на областта.

Миналата седмица Давид Бабаян, съветник на Самвел Шахраманян, президент на самопровъзгласилата се Република Арцах, заяви, че арменците в областта са се почувствали изоставени от Русия, Запада и дори от самата Армения. Той заяви, че редица важни въпроси все още не са договорени с Азербайджан, който изпрати войски в контролирания от етнически арменци Нагорни Карабах в опит да подчини със сила отцепническия регион, който е част от неговата международно призната територия.

Бабаян упрекна международната общност, че е оставила народа му на милостта на Баку. „Чувстваме се като в Константинопол през 1453 г. – обсадени сме и обкръжени“, отбеляза той. „Огромното мнозинство от хората тук не искат да живеят като част от Азербайджан – не знам какво ще се случи“, добави представителят на арменските сепаратисти от азербайджанската област.

„Карабах е оставен сам на себе си: Руските мироопазващи сили на практика не изпълняват задълженията си, демократичният Запад се отвърна от нас, а Армения също ни обърна гръб“, заяви Бабаян.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html