събота, 27 април 2024 г.

БАН обещава да произведе прототипи на жълтите павета в София

Снимка: ИНСТИТУТ ПО МЕТАЛОЗНАНИЕ – БАН

Ремонтите на жълтите павета в София стана една от емблемите на проблемното управление на ГЕРБ в столицата последните почти две десетилетия. Злощастната настилка непрекъснато се чупи и броят на блокчетата непрекъснато намалява, а няма от къде да се доставят нови, защото фирмата производител от бившата Австро-Унгария отдавана не съществува.

Проф. Любен Лаков от Института по металознание към БАН, заедно с неговите колеги от години търси начин да произведе 100 процентов аналог над 100-годишните софийски павета. Преди време наши учени открили формулата на уникалната им кристална структура. Сега обаче екипът на професора я е усъвършенствал, и вече подготвя пилотна серия чисто нови жълти павета за София.

„Културно-историческото наследство отпреди повече от 100 години е еталон. В момента новото е същото по състав, със същите физико-механични и други показатели, тъй като съдържа същите минерални фази, като оригиналът. Размерът, обемът и цветът е еднакъв. Да не говорим, че оригиналният цвят на софийските павета е охра, а не е жълт, както сме свикнали да го определяме. За нас, учените, цветовете, нюансите са толкова много, че се изразяват в цифри. Така че паветата, които ние създадохме, са идентични по цвят на еталоните“ – категоричен е проф. Лаков.

Произведените от БАН павета били подложени на задълбочен анализ и в Техническия университет в София. „Оказва се, че те са дори с една идея по-устойчиви на суха и мокра гума и не са толкова хлъзгави като оригиналните. С други думи – те са същите по цвят, големина и форма“ – каза проф. Лаков и добави: „С Общината имаме договор да произведем пилотна серия от 250 павета само. Срокът ни е до Коледа, тъй като ние работим при институтски условия, а не в завод, но ги произвеждаме със съответната формова екипировка, подготовка на рецептурния състав, пресоване, сушене, термообработка… Имаме готовност да предадем пилотната серия в срок, но от Общината зависи кога и къде ще бъде монтирана нашата настилка. Според мен Столичната община едва ли ще вложи средства за изграждане на завод за жълти павета. С това трябва да се заеме бизнесът.“

Проф. Лаков дори е проучил възможността съществуващи у нас заводи, например във Видин и Казанлък, да поемат производството на специфичните павета, така че те да се използват не само за възобновяване на настилката в центъра на София, но и за други градове в България, а защо не и в чужбина?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html