понеделник, 6 май 2024 г.

Всеки четвърти кубик дървесина у нас е незаконен

Снимка: ANTENI.INFO

Всеки четвърти кубик дървесина у нас е незаконна добита, алармира нов доклад на природозащитната организация Световен фонд за природата (WWF), изпратен до медиите. Това е трайна тенденция, която ощетява държавния бюджет с милиони левове всяка година и заплашва да лиши цели райони от чист въздух и питейна вода.

Количеството на незаконно добитата дървесина у нас продължава да е притеснително високо, сочат данните от доклада. Освен че между една трета и една четвърт от дървесината е незаконно добита, се оказва, че половината от привидно законния дърводобив е извършван при нарушения на законите за горите, околната среда, биологичното разнообразие и защитените територии. По оценки на специалисти нелегалната сеч генерира скрити приходи от над 100 милиона лева годишно.

Документът отчита и най-широко разпространените схеми за незаконен добив и продажба на дървесина. Сред тях са добив на немаркирани дървета в насаждения, предвидени за сеч, манипулации при изчисляване на обема на дървата за огрев и скриване на незаконно добита дървесина при експедицията ѝ.

Една от предпоставките за злоупотреби в горите е недостатъчният брой служители, ангажирани с тяхната охрана, смятат специалистите. В момента с тази задача се занимават малко над 3000 души в цяла България. И броят им постепенно намалява. Продължава да спада и делът на средствата, които държавният бюджет отделя за управлението на горите.

Друга сериозна предпоставка за незаконен дърводобив е свързана с нивото на хронична бедност у нас. Цената на дървата за огрев се увеличава и това оказва допълнителен натиск за ползване на незаконно добита дървесина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html