неделя, 5 май 2024 г.

Синдикатите на протест срещу парите от Плана за възстановяване

Снимка: БГНЕС

Синдикатите днес излизат на протест срещу парите от Плана за възстановяване и устойчивост, които се очаква България да получи от Евросъюза.

На организирания от Конфедерация на труда „Подкрепа“ и КНСБ Национален протестен митинг-шествие на миньори и енергетици от цялата страна от въгледобивния сектор те ще изразят несъгласието си с така наречените териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона Перник, Кюстендил и Стара Загора. По данни на синдикатите пряко засегнати са близо 20 000 работни места, а косвено – над 80 000. Акцията ще започне в 11,30 часа от площад „Свети Александър Невски” в столицата и е под надслов: „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!“.

Участниците в шествието ще се придвижат по улиците „Оборище” и „Георги Раковски” и по булевардите „Цар Освободител” и „Княз Александър Дондуков” до официалния вход на Министерския съвет, където от 12 часа ще се проведе Национален протестен митинг.

По данни на организаторите се очаква в протестната акция да се включат хиляди работници от целия въгледобивен сектор на страната. След протести по места те ще издигнат и в София гласа си с искане за запазване на работните си места и доходите си. Синдикатите все още не обясняват на своите членове, че според евродирективите производството на ток от въглища ще става все по-нерентабилно, а добиваната по този начин на електроенергия все по-скъпа и неконкурентна. Причината е в нарастващите цени на въглеродни квоти, които централите ще трябва да плащат.

За разлика от България, в Гърция и Румъния вече спряха до голяма степен добива на въглища за производство на електроенергия и взеха голяма част от предвидените за тях средства от Плана за Възстановявъане, предвидени за справедлив енергиен преход. В тези съседни страни оставиха да работят само най-модерните си енергоблокове. Със средствата от ЕС изградиха бързо електроцентрали на газ и други по-чисти източници. Гърците и румънците много добре разбират, че е по-добре да получиш достъп до финансиране и нови технологии сега, вместо да браниш нещо от миналото, което няма бъдеще.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html