вторник, 14 май 2024 г.

Премиерът Денков: В центъра на тези протести стоят онези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи от ЕС

Снимка: Агенция Фокус

На специален брифинг министър-председателят Николай Денков заяви: Правителството не е отказвало никога диалог с организациите в аграрния сектор, предаде агенция Фокус.

„Още на 25 юли се срещнах с представители на 35 организация от животновъдния сектор“, каза Денков и обясни, че още на тази среща всички те, с малки изключения са подкрепиха отпадането на ограничението на вноса за Украна. Представители на протестиращите организации са участвали в 5 срещи, организирани в Министерството на земеделието и те са в непрекъснат контакт с министър Вътев. Участвали са и в работни групи по Стратегическия план по земеделието.

Денков: Зърнопроизводителите се държат като терористи, не преговарям с терористи

„Както и досега кабинетът е готов за диалог с представителите на тези организации във всеки подсектор на земеделието, за да се видят специфичните проблеми и решения за тях“, посочи премиерът. „Основният проблем, който се поставя от протестиращите всъщност вече е решен. Решението се намира в споразумението, което беше изградено и обяснено от ЕК и Украйна. Два пъти лично разговарях с  с министър-председателя  на Украйна, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничението на различни стоки, според различните държави и техните изисквания, така че да не се пресити пазара и да не се създадат проблеми за земеделските производители. От нас се очаква да определим по кои стоки какви количества бихме могли да приемем. Това е решение, което правителството иска да приеме, след обсъждането с браншовите организации. Именно по тази тема поканихме тези организации за разговор и заедно да търсим решение“, добави премиерът.

Денков отбеляза още, че вместо да се отзоват на техните покани, те са получили ултиматуми и заплахи за блокади на пътища. въпреки това правителството остава в протегната ръка. и е готово да поднови диалога.

Министър-председателят каза още, че както досега, така и занапред в България няма да се допуснат некачествени и опасни продукти от Украйна, такива които да не отговарят на стандартите ни.

Денков посочи още, че за предстоящите протести е създадена необходимата организация за нормалното им протичане. Но има издадена разпоредба, ако не се спазва закона нарушителите да бъдат санкционирани.

По повод думите му от вчера, с които той сравни зърнопроизводителите с терористи министър-председателят каза:

„Уважавам труда на всички земеделци и производители на нашата храна, и съм готов да работя с всеки един от тях за решаването на натрупаните от години проблеми в сектора. Ако някой от тях се е почувал засегнат от думите ми аз съм готов да им се извиня. Но не виждам за какво да се извиня на други, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи, с които си построиха вили, купиха си и скъпи коли и яхти. Виждам, че голяма част от тях са в сърцето на тези протести“, добави Денков и помоли всеки от протестиращите да се определи към коя от двете групи иска да принадлежи

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html