понеделник, 6 май 2024 г.

Италианската брегова охрана откри мъртво бебе в лодка, иска мисия на ЕС за борба с нелегалната миграция

Снимка: Танюг/АП

Италианската брегова охрана откри мъртво бебе в лодка, която превозваше мигранти към остров Лампедуза по време на спасителна операция, съобщи днес информационната агенция АНСА.

Бебето се е родило по време на плаването и е починало малко след раждането, съобщава италианската агенция и допълва, че на борда е имало около 40 мигранти.

По-рано тази седмица петмесечно момченце се удави по време на спасителна операция край Лампедуза, след като лодка, превозваща мигранти през морето от Северна Африка, се преобърна.

Почти 126 000 мигранти са пристигнали в Италия тази година, което е почти два пъти повече от същия период на 2022 г.

Министър-председателят на Италия Джорджа Мелони настоя за организиране на морска мисия на Европейския съюз за противодействие на нелегалната миграция, нова вълна от която удари в последно време южните брегове на страната, главно остров Лампедуза, допълва агенция Фокус.

„Помолих председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да постави въпроса за миграцията в дневния ред на следващата среща на върха. И ще говоря за необходимостта от незабавно създаване на морска мисия на ЕС, за да се предотврати отплаването на мигрантите [от Северна Африка към Европа]“, обяви Мелони във видео, публикувано от нейната пресслужба.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html