вторник, 14 май 2024 г.

Премиерът Денков за приемането ни в Шенген: Това, което зависи от правителството, се прави

Акад. Николай Денков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Както е известно, две държави имат резерви към приемането на България в Шенгенското пространство и това са Нидерландия и Австрия. Това, което бе представено като мнение от вътрешния министър на Австрия, изразява конкретна позиция, но не предопределя крайния резултат. Това заяви министър-председателят Николай Денков на депутатски въпрос от трибуната на Народното събрание.

Той разясни, че за Нидерландия е важно правосъдието у нас да бъде ефективно, докато за Австрия акцентът е върху опазването на границата ни от притока на мигранти. По отношение на границата премиерът подчерта, че за целта държавата ни работи в тясно сътрудничество с Фронтекс и Интерпол.

Приоритетите не са се променили и ние трябва да продължим да работим усилено. Към момента мога да кажа, че работата върви успешно както в парламента, така и по отношение на мигрантите. Моят призив е да обединим усилия. Това, което зависи от правителството, ние го правим, увери Николай Денков.

От своя страна вицепремиерът и външен министър Мария Габриел заяви, че България трябва да продължи да настоява, че е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство и не бива да позволяваме да се допускат допълнителни изисквания към страната ни.

В тази връзка вицепремиерът Габриел призова народните представители за по-голяма активност при срещите им с делегации от другите национални парламенти от ЕС.

Ние трябва да бъдем членове на Шенгенското пространство, не само защото сме изпълнили техническите критерии, но и защото можем да допринесем за неговото укрепване и неговото по-добро функциониране, отбеляза Мария Габриел пред депутатите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html