понеделник, 6 май 2024 г.

ЦИК с първи брифинг и важна информация за местните избори

Снимка: Архив

Подготовката за местните избори винаги е била по-мащабна. Нашата работа към момента върви спокойно. Надяваме се на вашето коректно отразяване на работата на ЦИК, за да може информацията, която ние подаваме, да достигне до възможно повече избиратели. Да се надяваме, че кметските избори ще протекат спокойно и ще конструираме местната власт така, както сме я избрали.

Това заяви на първия брифинг на ЦИК за местните избори председателят на комисията Камелия Нейкова.

„ЦИК вече работи усилено. Едно от най-важните решения, което сме приели е за уседналостта, за да знаят как ще могат да гласуват хората и да се кандидатират“, добави от своя страна зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

„Второто важно решение е, че всички партии и коалиции, които ще се включат в изборите, трябва да се регистрират до 14 септември в ЦИК. Искам да уточня, че партиите и коалициите няма да могат да се регистрират в ОИК за участие в местните избори. На сайта на ЦИК вече има рубрика за въпроси и отговори, където хората ще могат да задават своите питания“, каза още тя.

„На изборите ще се гласува с машини и бюлетини. ЦИК не осигурява хартията за машинното гласуване. Тази задача е предоставена на БНБ. Софтуерът на машините трябва да бъде надграден, защото в него не е предвидено гласуване за кметските избори. В постоянен контакт сме със създателите на софтуера. Чакаме отговор от тях колко ще струва надграждането на софтуера и ще решим. Всичко това не означава, че няма да има гласуване с машини. Ще се гласува с три хартиени бюлетини. Нашите брифинги вече ще се провеждат във вторник, за да не пречим на работата на народните представители“, разкри още Матева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html