събота, 27 април 2024 г.

Разкрити са 21 лаборатории за производство на наркотични вещества

БГНЕС

„Междинните статистически данни за периода от 1 август до 25 август, свързани с разпространение и държане на наркотични вещества, са както следва – проведени общо 401 специализирани полицейски операции. Задържани са 612 души. Разкрити са 21 лаборатории за производство на наркотични вещества. Образувани са 479 досъдебни производства”, посочи Кангалджиев. И добави: „Беше разкрита високотехнологична лаборатория с огромен капацитет за производство на синтетични наркотици. Лаборатория с такъв капацитет и такъв вид техника не е задържана досега. Възможностите на тази лаборатория в рамките на седмица са били да обработва 1000 литра прекурсори, в последствие преработвани в метамфетамин”.

Това заяви старши комисар Димитър Кангалджиев, зам.-директор на ГДБОП на брифинг на Специализираното междуведомствено звено между Прокуратурата на България и МВР за подпомагане на разследването по досъдебни производства, на който бяха представени резултатите от работата на звеното, предаде Нова телевизия.

„Създаването на звеното се явява като отговор на завишените изисквания на обществото за подобряване на противодействията на държавата срещу определен вид престъпления. Според съвместната заповед на гл. прокурор и министъра на вътрешните работи, звеното се състои от представители на ВКП, представители от ръководния състав ГДБОП – старши комисар Димитър Кангалджиев, зам.-директор на службата, представители на ГДНП – Ангел Папалезов, началник отдел „Криминална полиция” и прокурор Асенов от ВКП.
Целта звеното е подпомагане на разследвания, извършени от организирани престъпни групи или отделни лица, свързани с производството, преработването и разпространението на наркотични вещества. От друга страна престъпления, свързани с незаконно превеждане на хора през страната. То ще събира, обобщава, анализира и оценява информацията по делата, с цел установяване на проблеми и слабости в работата. Съответно ще работи и за подобряване на ефективността”, заяви Илиян Рангелов, прокурор от ВКП.

„Стотици служители патролират ежедневно по зелената ни граница. Има ресурс и организация по пътната ни мрежа. Целта е задържане на нелегални групи мигранти. Резултатите са близо 3700 задържани незаконно пребиваващи граждани. Най-често те са от Афганистан, Сирия, Мароко и Пакистан. 220 образувани производства. Страната ни е един от основните пътища за трафик, за съжаление”, посочи Ангел Папалезов и добави, че се очакват промени в законите, за да бъде дейността на институциите по-ефективна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html