четвъртък, 9 май 2024 г.

България е на трето място в Югоизточна Европа по брой стартъпи

Снимка: БГНЕС

България е на трето място в Югоизточна Европа по брой стартъпи, както и на второ място по привлекателност за отваряне на офиси за такива, каза днес във Варна министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева при откриването на кръгла маса за технологиите, определящи бъдещето на дигиталната трансформация.

Сред акцентите на дискусията, която събра експерти от IT-сектора, представители на академичните среди и на бизнеса, бяха разгръщането на потенциала на анализа на „големи данни“ (Big data analytics) и развитието на изкуствения интелект (ИИ), както и сигурното използване на новите технологии в защитена киберсреда. Сред гостите на форума бяха и.д. изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски и кметът на Варна Иван Портних.

България смело може да заяви, че дава принос в развитието на човешкия капитал, който гради бъдещето в световен мащаб, посочи Стойчева. Тя подчерта, че една от основните цели на министерството е да бъде ребрандирана страната ни като място за иновации, където се създават продукти и услуги с висока добавена стойност, резултат на научна и развойна дейност. Имаме достатъчно научен потенциал, наред с добре развита предприемаческа екосистема, посочи Стойчева. По думите й до сега проблемът е липсата на свързаност между тях.

Като основна задача за министерството Стойчева посочи и привличането на сериозни инвеститори.

Моделът на иновационни екосистеми и на иновационни долини е друго направление, в което министерството ще работи активно, защото това повишава конкурентноспособността, допълни още Стойчева. Като значима тема тя посочи и развитието на изкуствения интелект. Министърът подчерта, че България може да се похвали в това направление с наличието на института ИНСАЙТ, който вече дава резултати и като работа, и като привличане на значими капацитети. Звеното вече има заявка да бъде фактор и в региона, и в Европа и е един от петте института, които в момента са признати за принос и за работещи в развитието на последното ниво технологии, особено в областта на ИИ, допълни министърът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html