неделя, 19 май 2024 г.

Производителите на слънчоглед ще получат втори пакет финансова помощ

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Земеделското министерство подготвя втори пакет финансова помощ за производителите на слънчоглед. Средствата от Европейския фонд за гарантиране в земеделието надхвърлят 19 млн. лева, съобщи БНР.

Агроведомството публикува за обществено обсъждане проект за изменение на специалната Наредба за условията и реда за предоставяне на спешна финансова помощ на фермерите, отглеждащи слънчоглед.

Целта на изменението е да се уреди възможността за предоставяне на втора спешна финансова помощ на производителите на слънчоглед, такова подпомагане Брюксел разреши за България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Бюджетът по тази мярка за България е 19 108 000 лева.

Средствата се предоставят от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. За това второ подпомагане, за разлика от първото, не се предвижда допълнително национално финансиране. Както и при първата помощ, пари ще има за всички стопани, които миналата година са ползвали субсидии на площ за слънчоглед.

Предвидено е парите да се изплатят до 31 декември. До 30 септември пък ще бъде изплатен първия пакет от финансовата помощ за производителите на слънчоглед, неговия бюджет е над 65 млн. лева, като половината са европейски, останалата част – национални средства.

Ситуацията на пазара на растителни масла след забраната за внос на слънчоглед от Украйна ще пояснят днес от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Преди дни от там предупредиха, че има риск българските заводи, преработващи слънчоглед, да спрат работа заради липса на суровина.

Интересите на българските производители и преработватели се разминават, тъй като цената, която производителите на масла предлагат за слънчогледа е по-ниска от тази, която очакват производителите на слънчоглед.

Забраната за внос на евтин украински слънчоглед създава проблеми на преработвателите и те настояват за нейната отмяна. Производителите на слънчоглед у нас обаче настояват тази забрана да бъде удължена.

Министерството на земеделието организира среща между двете страни по темата, но тя приключи без конкретни резултати.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html