сряда, 8 май 2024 г.

Обезопасиха МОЧА с тенекиена ограда

Снимка: БНР

Издигнати метални конструкции от днес има около Паметника на Съветската армия в столицата, вече по известен като МОЧА. В същото време защитниците на монумента, прославящ армията окупирала България през септември 1945 г. и наложила тоталитарния комунистически режим, заявяват, че няма да премахнат палатковия си лагер.

В момента около Паметника на Съветската армия е спокойно, но все още има полицейско присъствие. Поставянето на металните заграждения започна сутринта и приключи скоростно за няколко часа. То се извършва със заповед на областния управител на София Вяра Тодева – каза кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, който беше също тук сутринта на място.

Заграждането е заради констатации, че монументът е опасен. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също коментира, че целта на загражденията е да се предпазят хората от падащи плочи, съобщи БНР. „Всъщност се очакваше напрежение и за мен е важна сигурността на града, така, че аз също направих среща с министъра на вътрешните работи. Бяхме в непрекъсната координация с оглед и провеждането на футболната среща. Очаквахме напрежение. Съответно полицията си свърши работата. Това е нейната работа – да няма напрежение, да няма риск за живота и здравето на хората“.

Мая Манолова от „Изправи се, България“, част от обединение „Левицата“, които защитават заедно с проруската партия „Възраждане“ монумента, заяви, че заграждането е незаконно и че това са незаконни действия на властта за всяване на противопоставяне и на омраза между хората. Бившата червена депутатка е подадена жалба от граждани в Административния съд в София.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html