събота, 27 април 2024 г.

Цената на природния газ за септември може да се окаже по-висока

Снимка: БНР

По време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което тема беше цената на синьото гориво, предлагана от обществения доставчик, изпълнителният директор на дружеството Деница Златева заяви, че цената на едро на природния газ от септември може и да е по-висока от първоначално прогнозираната от „Булгаргаз“, предаде БТА.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди днес предложеното от „Булгаргаз“ поевтиняване с 0,67 процента на природния газ за септември,

„Булгаргаз“ обяви по-рано през месеца, че предлага за утвърждаване цена на природния газ за септември от 59,27 лева за мегаватчас (MWh) – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

КЕВР утвърди цена на природния газ за август от 59,67 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Окончателното предложение за цената на газа ще бъде подадено на 1 септември, но през последните 2 седмици имаше значително повишение на цената на синьото гориво на борсата в Холандия, каза Деница Златева. Вчера пазарите се успокоиха и стигнаха котировки от 34-35 евро на мегватчас, посочи тя.

Ако цената на газа на борсите остане висока, това би довело до увеличение от 5,5-6 процента спрямо първоначалното предложение от 59,27 лева до нива от 62,90 лева, каза Златева. До края на август обаче има още една седмица, пък и „Булгаргаз“ може да компенсира част от това увеличение и да не го прехвърля изцяло на регулирания пазар, каза още Деница Златева.

Нека българските граждани бъдат спокойни, че „Булгагарз“ ще осигури необходимите количества природен газ, добави Златева. Компанията има договор с Азербайджан, има запаси в „Чирен“, приключват преговорите за доставки по десетгодишен договор, който ще осигури още 1 милиард кубични метра синьо гориво. В дружеството нямаме притеснения – ще има газ, повтори изпълнителният директор на държавния газов търговец.

На борсата в Холандия цената на природния газ вчера беше от 42 евро за мегаватчас, а днес търговията започна при цена 30,50 евро – това е спад от 30 процента. Газовите хранилища в Европа са запълнени на 91 процента, а нашето в Чирен – на 92 процента, каза Иван Иванов, председател на КЕВР.

Окончателното предложение на „Булгаргаз“ едва ли ще падне до първоначално предложеното от 59,27 лева за мегаватчас, но със сигурност ще бъде по-ниско от обявената като възможна днес цена от 62,90 лева за мегаватчас, посочи Иванов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html