неделя, 28 април 2024 г.

Кметът на София дари пет мобилни камери за скорост на отдел „Пътна полиция“ на СДВР

Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова дари на отдел „Пътна полиция“ на СДВР пет мобилни камери за скорост, предаде БТА.

Всички знаем какво се случва по улиците на София, затова е изключително важно да се направи максималното за увеличаване на контрола на скоростта, каза Фандъкова пред журналисти. Тя допълни, че трябва да има повече камери по улиците на София.

Поех ангажимент пред хората една от мобилните камери да бъде на бул. “Сливница“, отбеляза кметът. По думите ѝ  останалите четири камери ще бъдат разположени на местата с най-голяма необходимост, като това ще бъде установено на базата на анализ за най-честите инциденти.

За бул. „Сливница“ предвиждаме също да има и стационарна камера, но засега мобилната да се ползва денонощно, за да служи като превенция, каза кметът. Фандъкова допълни, че шофьорите трябва да знаят, че са наблюдавани, за да пазят децата и хората по пътя.

Тя посочи, че таблата за скорост в София отчитат „черни рекорди“. Само на Околовръстното шосе са отчетени над 8000 превишения на скоростта. Тя допълни, че с оглед на тези притеснителни данни, настоява да има камера и на Околовръстния път.

По думите на Фандъкова от Столична община са изградили най-голямата система за сигурност в България. В момента разширяваме центъра за видеонаблюдение, така че ще удвоим капацитета, като очаквам да бъде готов през октомври. Общо разполагаме с около 4500 камери, които извършват постоянно видеонаблюдение, посочи кметът. Тя обясни, че тези камери действат превантивно, като за миналата година има над 8000 записа, предоставени на СДВР.

Кметът посочи, че благодарение на камерите, успяват да покрият 100% от училищата София, като наблюдават дворовете и улиците около тях, както и 80% от детските градини. Фандъкова обясни, че 80% от всички паркове и градини в София също са покрити от видеонаблюдение.

Началник на отдел „Пътна полиция“ на СДВР Николай Крушарски каза, че от началото на годината контролът по столичните булеварди е завишен. Той посочи, че освен дарението на Столична община на пет мобилни камери, Министерството на вътрешните работи е осигурило три мобилни стационарни камери за СДВР, с които да завишат контрола.

По думите на Крушарски цифрите са показателни – над 30 000 повече отчетени нарушения  в сравнение със същия период на миналата година на територията на София. Комисарят посочи, че от началото на годината са установени 201 000 нарушения за превишаване на скоростта, като конкретно за бул. „Сливница“ са 10 000 нарушенията.  На лобното място,където загинаха момче и момиче, от възникването на инцидента- до днешна дата, са установени 1800 нарушения за превишаване на скоростта, посочи Крушарски.

Началникът на СДВР представи данни и за нарушенията на Южната дъга на Околовръстния път, където е установено лице, шофиращо с над 250 км/ч, глобата на водача е над 2000 лв. Това, което ежедневно правим, е да разполагаме техническите средства на местата, на които знаем, че се случват нарушения по пътищата, посочи Крушарски. Той допълни, че на такива места ежедневно има т.нар. жива сила – полицаи, които са на място и следят за пътната обстановка.

По думите му е увеличен броят на екипите на „Пътна полиция“ с четири, които дават извънредни дежурства във времевия период от 14:00 до 02:00 часа, когато е установено, че се получават най-сериозните нарушения по пътищата. Крушарски посочи, че за „дрифтене“ санкциите не са малки, като е предвидено и лишаване от правото на управление на МПС.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев посочи, че данните от таблата за скорост са притеснителни. По думите му тези табла са поставени, за да може да се изпраща информация на КАТ в рамките на две седмици.

„Много важно е на второ четене да се приеме законопроектът, който подготвихме, заедно с колегите ми от ГЕРБ-СДС и който беше приет на първо четене. Чрез него ще се даде възможност с камерите за скорост, с които разполагат общините, да се глобяват шофьорите. В София имаме 700 камери за управление на трафика“, допълни Георгиев.

През юни Столичният общински съвет гласува даряването на пет стационарно-преносими уреди за осъществяване на контрол на пътното движение на обща стойност 370 749,60 лв. Камерите се дават за нуждите на отдел „Пътна полиция“. Вносител на доклада е кметът на София Йорданка Фандъкова. В подкрепа на предложението ѝ гласуваха всички 45 общински съветници, присъстващи на заседанието.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html