неделя, 28 април 2024 г.

Украински пилоти за Ф-16 ще се обучават и в Гърция, съседите ще възстановяват Одеса

Украинският президент бе и на форума – среща на лидерите на ЕС и ръководителите на страните от Западните Балкани, която се проведе в Атина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Володимир Зеленски, който бе късно вчера на официална визита в Атина, разговаря с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за перспективата в двустранните отношения. Украинският президент присъства и на форума – среща на лидерите на Европейския съюз и ръководителите на страните от Западните Балкани, която се проведе в Атина. На нея бе и българският премиер Николай Денков.

Президентът на Украйна благодари за подкрепата от страна на Атина за европейската перспектива на Киев, както и помощта, която Гърция е готова да окаже за присъединяването на Украйна към НАТО. Атина поема ангажимент да обучава украински пилоти за самолетите Ф-16.

Стана ясно, че гръцки компании са в готовност да транспортират украинско жито по нови маршрути. Киев и Атина ще си сътрудничат по осигуряване на мир и сигурност в района на Черно море, заяви президентът Зеленски. Премиерът Мицотакис потвърди, че Гърция ще оказва помощ – военна и хуманитарна – на Киев в синхрон с двустранни споразумения.

Гърция пое ангажимент да участва във възстановяването на град Одеса, където живеят много украинци от гръцки произход. Двамата лидери заклеймиха агресията на Русия.

Зеленски проведе среща и с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу. След това се проведе и  срещата на лидерите на Европейския съюз с ръководителите на страните от Западните Балкани.

Лидерите на 10 страни от Югоизточна Европа, сред които и българският премиер Николай Денков, както и украинският президент Володимир Зеленски, които участваха в неформална среща в Атина, излязоха със съвместна декларация в подкрепа на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, предаде БТА.

Лидерите заявиха подкрепата си за формулата за мир на украинския президент Зеленски, както и за усилията на Общото събрание на ООН за постигане на траен мир в страната. Участниците се съгласиха, че не може да има безнаказаност за военни престъпления и други жестокости и че на отговорните трябва да бъде потърсена сметка.

Лидерите бяха единодушни и за спешната нужда от ускоряване на пътя на страните от Западните Балкани към Европейския съюз. Според тях е важно Украйна и Молдова да бъдат включени като пълноправни членове на европейското семейство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html