четвъртък, 2 май 2024 г.

Военният министър Тагарев: Ще продължим да оказваме всестранна подкрепа на Украйна


Военните министри на България Тодор Тагарев (вдясно) и на Украйна Олексей Резников дадоха съвместна пресконференция в Одеса.
Снимка: МО

„България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна. Ангажиментът на страната ни остава непоколебим и се основава на споделените ни ценности и вековните ни исторически връзки“, това заяви българският министър на отбраната Тодор Тагарев по време на съвместна пресконференция с украинския си колега Олексий Резников в Одеса, съобщи БНР.

България може да започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен, е заявил Тагарев, предаде БТА, като се позовава на агенция УНИАН. По думите му, става дума за около 100 БТР-а съветски образец, които все още се намират в складовете на българското министерство на вътрешните работи. Той уточни, че първо трябва да бъде подписан договор между съответните ведомства на двете страни, а после споразумението да бъде ратифицирано от нашия парламент.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников благодари на България за оказаната помощ и изрази тревога от действията на Русия в Черно море, като подчерта стратегическото значение на зърнената сделка, тъй като продоволствената криза по света е и криза на сигурността.

„Руските провокации в Черно море препятстват свободното корабоплаване, увеличават риска от инциденти и от ескалация на напрежението. В тези условия тясната координация на усилията с крайбрежните ни съюзници Румъния и Турция има за цел да се засили наблюдението и ситуационната ни осведоменост“, е посочил Тагарев.

„Страната ни е солидарна с украинските усилия, както на двустранна основа чрез оказване на политическа, хуманитарна и военно-техническа подкрепа, така и в рамките на членството си в НАТО, ЕС и ООН. В тази връзка взетото решение за преминаване от двуетапен към едноетапен процес на присъединяване на Украйна към НАТО потвърждава, че мястото й е в евроатлантическото семейство“, увери министър Тагарев.

В рамките на посещението си в Одеса министърът на отбраната Тодор Тагарев е провел разговори с представителите на българската диаспора, съобщават от министерството на отбраната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html