неделя, 28 април 2024 г.

Мария Габриел заяви, че България подкрепя усилията на Турция за членство в ЕС

„България подкрепя усилията на Анкара за присъединяване към Европейския съюз“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместна пресконференция с турския ѝ колега Хакан Фидан в Анкара, предаде  БТА.

Габриел пристигна днес на посещение в турската столица. Тя изтъкна, че като съседни държави и партньори в НАТО България и Турция имат отговорност за съхраняване и поддържане на сигурността и стабилността в Черноморския регион. Вицепремиерът добави, че по време на разговорите с Фидан са били обсъдени стратегически теми и такива, свързани с общ интерес.

„България, като държава-член на ЕС, подкрепя усилията на Анкара по нейния европейски път”, посочи Габриел.

Тя благодари на турските представители за това, че заедно ще се работи за популяризирането на добрите примери в рамките на европейския път на Турция, като даде за пример европейските университетски алианси в Турция, както и климатично неутралните интелигентни градове.

„Мисля, че заедно ще направим така, че положителните примери, добрите, успешните истории, заедно с усилията за още по-добро сътрудничество между България и Турция, да могат не само да бъдат видими за нас и за нашите граждани, а да достигнат до Европа и целия свят”, подчерта българският външен министър.

„Благодаря за грижата за нашите сънародници. Сътрудничеството ни ще продължи и в тази посока. Отвъд стратегическите теми, отвъд големите промени, няма нищо по-силно от сътрудничеството между България и Турция, от човешкия контакт, който никога не може да бъде заменен. Във времето този контакт е устоял на изпитания. Да, изправени сме и сега пред предизвикателства, но доброто сътрудничество между България и Турция може да ги превърне във възможности”, добави Габриел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html