петък, 22 септември 2023 г.

Денков обсъжда обща стратегия за Шенген с Румъния и съвместни образователни проекти с Молдова

Снимка: Министерски съвет на Република България

На срещата на лидерите на Европейския съюз и ръководителите на страните от Западните Балкани, премиерът на България Николай Денков се срещна с Мая Санду, президент на Република Молдова и и премиера на Румъния Йон-Марчел Чолаку.

Възможности за по-активно присъствие на страната сред българската общност в Тараклия, засилване на дейностите, свързани с изучаването на българския език и култура, както и съвместни образователни проекти между молдовски и български университети. Тези теми са били обсъдени на срещата между  Мая Санду и  Николай Денков.

Снимка: Министерски съвет на Република България

По този начин България ще помогне на Молдова да намали руското влияние сред молдовците с български корени.

Русия се намесва във вътрешните работи на Молдова, сподели Санду.

Криминални групи, управлявани от Руската федерация, дори купуват гласове на изборите. Това тревожи правителството в Кишинев, което е силно загрижено и за ситуацията в Украйна. Молдова работи активно за приобщаване към Европейския съюз (ЕС) и се надява да получи статут на кандидатка за членство в общността.

Премиерът  Денков декларира пълна подкрепа за политиката на молдовския кабинет от страна на ЕС и в частност на България. Той предложи съвместни проекти с Русенския университет в технологичните и ИТ специалности, както и със Софийския и Великотърновския университет в сферата на хуманитарните дисциплини, например в европеистиката.

„Това ще даде европейско образование и европейска перспектива на младите хора в Тараклия“, каза министър-председателят.

Приемането в Шенгенското пространство е приоритет за България и Румъния. Съвместните действия на двете държави за постигане на тази цел обсъдиха в Атина премиерът Денков и неговият румънски колега Йон-Марчел Чолаку.

Денков сподели два от основните аргументи на нашата страна в полза на членството в Шенген: премахването на границите между България и Гърция и между България и Румъния би освободило ресурс за още по-добра охрана на външната граница на Европейския съюз – между България и Турция. Освен това ще изчезнат опашките от автомобили на граничните пунктове между държавите-членки на ЕС, което значително ще намали въглеродните емисии.

Двамата министър-председатели потвърдиха интереса си от изграждане на нов мост над Дунав, пускане на фериботна линия между Русе и Гюргево и ускоряване на работата по проекта Fast Danube.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html