вторник, 14 май 2024 г.

Убиха Алексей Петров

Известният бизнесмен, преподавател, общественик и бивш антимафиот Алексей Петров бе убит днес по обяд в столичния квартал „Драгалевци“, потвърдиха от МВР. По непотвърдена информация той е застрелян с пушка в главата и е загинал на място. Убийците са избягали. Сигналът е подаден около 12:20 часа. При стрелбата е тежко ранена и жена, която придружавала Петров на разходката му. Именно тя е подала сигнала на телефон 112, откарана е в „Пирогов“. От болничното заведение заявиха, че два хирургически екипа се борят за живота й, предаде БНТ. Тя е била контактна при пристигането в болницата, преведена е в медикаментозна кома. Ранената е с тежки травми в областта на гърдите и крайник. Утре сутринта от „Пирогов“ ще дадат допълнително информация за състоянието й.

Алексей Петров е знаково име в най-новата история на България. Мнозина го определяха като антимафиот номер 1. Оглавяваше и българската федерация по карате. Беше секретен сътрудник на ДАНС, заемал е висши постове в системата на МВР. Преподаваше в УНСС и Пловдивския университет. Студентите му го боготворяха.

През годините имаше два неуспешни атентата срещу него. Първият е от 2002 г., когато срещу Петров бе стреляно с автомат. Вторият атентат е от 2015 г., когато неуспешното покушение бе извършено с гранатомет. За престъплението бе осъден украински гражданин.

В „Пирогов“ е почерняло от полиция, видя Anteni.info. Политическият елит също коментира бруталното убийство. Петров бе изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, съосновател на една от най-големите застрахователни компании в страната – „Лев Инс“. От ЗК „Лев Инс“ коментираха с прискърбие циничното посегателство.

Ето какво написаха от застрахователната компания:

„С прискърбие ви съобщаваме, че днес загубихме нашия колега, баща и добър приятел – съоснователя на застрахователна компания „Лев Инс“ АД, Алексей Петров“.

„В този толкова тежък момент за семейството и за екипа на компанията ще помолим за уединение, разбиране и търпение от страна на медиите. Вярваме, че институциите ще изпълнят отговорно и безпристрастно своите задължения по разкриването на този безскрупулен и варварски акт на отнемане на живот“, подчертават от „Лев Инс“.

„Екипът на компанията поднася своите най-искрени съболезнования на семейството на Алексей Петров“, допълват от дружеството.

Съюзът за стопанска инициатива също изрази съболезнования на семейството и близките на доц. Алексей Петров:

България загуби ярък визионер, ръководен от грижата за българския бизнес. Инвестицията в младите хора, тяхното образование, кариерно развитие и благоденствие в Родината бе лична кауза на доц. Алексей Петров.

Академичната му дейност ще остане дълго в паметта на студентите му в ПУ „Паисий Хилендарски”.

Националната сигурност и борбата с корупцията бяха мисията на доц. Петров, която той неуморно защитаваше. ССИ беше в сърцето му, а той е и винаги ще остане сърцето на ССИ.

Делото му няма да бъде забравено. Ще продължим мисията и битките му неуморно, както го правеше той.

Управителният съвет и целият екип на Съюза за стопанска инициатива изказват своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на доц. Алексей Петров – изпълнителен директор на ССИ.

Дълбок поклон пред паметта му!“, написаха от ССИ.

Смъртта на Алексей Петров потресе студенти и преподаватели на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където той преподава от години във Факултета по икономически и социални науки.

Ето какво написаха от университета:

„С прискърбие съобщаваме, че при трагични обстоятелства загина нашият преподавател и колега доц. д-р Алексей Петров.

Повече от 15 години доц. Петров е преподавател във Факултета по икономически и социални науки в ПУ „Паисий Хилендарски“, а от 2019 г. ръководи Катедра „Политически науки и национална сигурност“ към същия факултет.

Алексей Петров води базови дисциплина като „Тероризъм и антитероризъм“, „Активна корпоративна сигурност“, „Управленско решение и екип“ и други. Поставя началото на обучение и научните изследвания в киберсигурността и активната корпоративна сигурност във ФИСН.

В мандата му стартират две бакалавърски програми: „Национална сигурност“ и „Международна политика и бизнес  дипломация“, както и три магистърски програми- „Киберсигурност“, „Мениджмънт на националната сигурност и антитероризма“ и  „Политически мениджмънт и комуникация“. Акредитирана е и докторска програма „Национална сигурност“.

Поклон пред паметта му!“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html