събота, 25 май 2024 г.

Свежен Младенов живее в срутена къща

В ролята на чорбаджи Юрдан

Актьорът Свежен Младенов бележи главна роля, тази на чорбаджи Юрдан, в най-новия български филм „Чума“. По време на снимките, които траят само двадесет и пет дни, и се реализират в китното селце Каменица, 48-годишният артист е принуден да живее в полуразрушена къща, която художниците с усилия успяват да възстановят. Предизвикателствата пред обектива включват редица трудни сцени, изпълнени с екстремни каскади, както и язденето на коне и камили – действие, заради което Младенов се записва на допълнителни уроци, пише “Галерия”.

Лентата е вдъхновена от разказа „През чумавото“ на Йордан Йовков, а сюжетът се върти около образа на селото, моралните ценности и любовта, която успява да надделее над чумата. Екипът полага изключително много усилия да създаде средата от 19-и век – домът на чорбаджията, селската кръчма и манастира. Удобства няма, а и нелеките задачи изпълват списъка. „Разбрах колко трудно се оказва снимането с животни – коне, камили и т.н. Те са своенравни същества, със своя чувствителност, характер и всичко останало. Конят трябва да те познава и да е уверен в тебе, иначе той самият става неуверен и започва да прави каквото си иска. Ходихме на сериозни курсове при Данчо Змея – всички така го знаят на хиподрума „Славия“. Кафявият кон Еридан беше по-спокойният в базата, бялата кобила Капитолия беше по-капризна. Но като отидохме на терен, в гората, изведнъж Еридан стана по-нервен, а тя се поуспокои. На моя екранен син Йоно – Матей, младит актьор Матей Мичев, се падна Еридан, който постоянно му погаждаше номера и го въртеше насам-натам“, разказва артистът. Един от най-смешните моменти е следващата среща – с камилите, които нападат звездния отбор. Докато едните животни са спокойни, други се опитват да ги свалят от седлото, плюят и дори се опитват да ги захапят по краката. „Бяха сложили на камилата конско седло. А по принцип за тях се поръчваха специални по размер за конкретната камила. Така че седлото й беше неудобно и Матей като се качеше, й причиняваше болка. После смениха седлото и вече не я болеше“, обяснява още Младенов.

Далеч от „червения килим“ артистът пази своите тъмни страни. За дрогата и лошите зависимости „Галерия“ издава първо подробности в миналото. Пътят е трънлив и почти без изход, но врата към доброто бъдеще, Свежен все пак открива. Днес той се радва да пълната си къща и поредицата от щастливи мигове с жена си Анна, която е балерина в „Фънки Мънкис“, и двете им деца – момче Йоан и по-голямо момиче – Вяра. „Уважението един към друг ни сплотява семейството, идеята да се държиш с другите така, както искаш да се държат с теб. Да обичаш другите така, както себе си. Във всяка къща командва жената и това няма как да се избегне. Дори да си голям мъж – идва една жена, която ти казва: „Измий чиниите!“. Когато съм у дома, помагам. Не проявявам слабост, обичам децата си много“, казва артистът.

Любопитна подробност е, че Младенов не дава на наследниците си да прекаляват с игрите. Това е така, защото неговото детство е белязано от лоши истории. Малцина знаят, че като дете е започнал да заеква и това е било продиктувано от изплашване – на пръв поглед весел момент, който оставя обща травма за него и брат му. Двамата играят, изведнъж едното момче се изплъзна от поглед и се появява изневиделица с дълъг шлифер, бомбе и очила. При гледката Свежен замръзва. „Аз нададох вой, той се уплаши, махна очилцата и взе да ме успокоява: „Аз съм, аз съм, Свежи, аз съм…“. А аз – тът, тът, тът – започнах да заеквам. Брат ми много се притесни тогава, че ще остана така завинаги, но ми мина“, спомня си той. Единственото, което според него липсва на децата му, е времето сред природата. Игрите извън града, забавленията с топка до късно, както и тълпите – все подробности от годините назад, които си спомня с умиление. Въпреки че и този период има своите минуси – като малък Свежен е бил със счупена ръка, навехнат крак и избити предни зъби. Бил е палав, но бързо прескача „момчешката щуротия“. Обрат в животът и поведението му поставя НАТФИЗ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html