сряда, 15 май 2024 г.

Мъдрецът от „Голямото преследване“ Любомир Братоев фалира като кръчмар

Свещеникът работи като таксиметров шофьор и екскурзовод

Протодякон Любомир Братоев, познат както от литургиите в храма „Св. Александър Невски“, така и от феноменалните си изяви в телевизионното шоу „Голямото преследване“, крие пъстро минало, изпълнено с възходи и падения, пише “Галерия”. Днес е в образа на Мъдрецът – едно от най-предизвикателните превъплъщения в ефира на Нова телевизия, но ако върнем лентата назад той е бил още радиожурналист, рокаджия, таксиметров шофьор и кръчмар.

Мнозина са онези, които са опитвали чудните гозби в чорбаджийницата „Подуянски кестен“ – заведението, което Любомир ръководи и което за съжаление фалира. Поддръжката, предлагането на добро съотношение между качество и цена, набирането и ръководенето на персонал се оказват голяма хапка за иначе ентусиазирания мъж и той свежда печалбите си до минимум, а на финал – дори задлъжнява. Взима дръзко решение – става екскурзовод, за да изкарва прехраната си. Именно това е времето, в което трупа най-голям капитал от знания. „Първата ми група беше през 1985 година и тогава онази система на образование освен че ни даваше много знания, предполагаше и така наречените учебни пътувания, които се правеха, преди да те пуснат с туристите. На тях ние изнасяхме беседите пред бъдещите си колеги, за да се види дали човек изобщо може да говори между хора“, признава Любомир.

Всъщност това не е специалността му. Той завършва немската езикова гимназия в София, а после и Техническия университет. Живее в Германия в продължение на десет години, тогава припечелва от работата си в едно от предаванията по кабелните телевизии, посветено на България. Тя обаче не му харесва и започва да се прехранва като таксиметров шофьор – време, в което среща различни хора, научава нови и непознати до момента неща.

Има различни хобита, практикувал е куп професии

В живота, извън слетлините на прожекторите, той има голяма семейство, с което прекарва свободните си дни, както и много приятели – с които се наслаждава на чаша добро питие и стойностен рок.  Страстен пътешественик е и е обиколил доста места както сам, така и с туристи, заради една от многото професии, които практикува.Бил е в Йордания и Светите земи, откъдето пази хубави спомени, също така е ръководел групи в Португалия, с част от които е стигал до Фатима и до Сантяго де Компостела в Испания – все поклоннически места, свързани с големи християнски светини. Най-комичните случки са в тези години. „Спомням си, че за първи път бях с група в Констанца (румънски град – б.а.) и отдалеч гледаме един паметник в бяло на човек в римска тога. Вървим и един човек ме пита чий е този паметник. И в този момент аз се сетих за едно много хубаво румънско вино, което се казва „Сълзата на Овидий“, а за него след това, покрай виното, бях прочел, че Овидий е бил заточен в Констанца. И отговарям: „Сигурно е Овидий“. Отиваме и се оказва наистина Овидий“, споделя Братоев неотдавна.

Сега трупа спомени, но в предаването на Нова телевизия. Признава, че се разбира отлично с всички и разбира се, е най-близък с водещия Ники Кънчев. Любопитна подробност е, че Любомир е познат на зрителите и от шоуто „Стани богат“, където на два пъти достига последния въпрос. „Те също са хора с чувство за хумор, като мен и винаги можем да се надсмеем над грешките си. Важното е човек да не се приема много на сериозно“, казва той за останалите преследвачи. А те са преводачката и първата жена покорила „Последният печели“ по БНТ Миглена Драганова, позната като като Дами Пика, най-силният участник в историята на „Минута е много„ Пламен Младенов – Професорът и Мартин Иванов – Черният рицар. „В „Голямото преследване“, малко или много, изграждаме някакъв сценичен образ. Усмивката на мен ми е най-близко до сърцето и винаги съм живял с идеята, че нищо не е чак толкова важно, за да му робува човек. Ники Кънчев винаги ме представя като „благия Мъдрец“. Може би е точно така. Когато видя, че човекът срещу мен е притеснен, гледам някак да го успокоя“, казва още той за превъплъщението си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html