сряда, 8 май 2024 г.

Задържаха петима нелегални мигранти край Севлиево

Снимка: БГНЕС

Полицията е задържала петима мигранти след кратко преследване край село Ряховците, община Севлиево в събота. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи (МВР) в Габрово.

След 18:50 часа в събота лек автомобил не е спрял на сигнал със стоп-палка, а след ускоряване превозното средство отбило край пътя и лицата в него са побягнали. След преследване органите на МВР са задържали петима мъже, представили се за граждани на Кралство Мароко. Петимата мъже са на възраст между 18 и 42 години, посочват от полицията.

Водачът автомобила и още едно лице са обявени за издирване, а по случая е образувано досъдебно производство по чл. 281 от Наказателния кодекс, който предвижда от една до шест години лишаване от свобода и глоба от три до десет хиляди лева за противозаконно подпомагане на чужденец да преминава или пребивава в страната в нарушение на закона, допълват от ОДМВР – Габрово.

Директорът на полицията в Габрово, главен комисар Цветомир Цонков заяви, че през последните три години, на територията на ОДМВР – Габрово е работено по шест случая, при които са установени и задържани общо 70 незаконно проникнали и пребиваващи на територията на Република България чужденци от афганистански, ирански и сирийски произход. Някои от групите незаконни мигранти са установени след подаден сигнал на телефон 112 от граждани, а други – при рутинни проверки, извършвани от служители на полицията.

По думите му при така установената фактическа обстановка може да се заключи, че на територията на областта няма утвърден мигрантски поток или координиран и ясно обособен маршрут на движение. Единствено може да се отбележи, че през 2021-22 г. е бил променен основният път на мигрантите – не директно на запад през Южна България, а с преминаване през Стара планина и движение през Северна България.

От тогава са и случаите на габровска територия, посочи Цонков. След предприетите на централно ниво мерки по изграждане на контролно-пропускателни пунктове в проходите на планината, този път е станал по-малко използван и съответно случаите са намалели, а според думите на Цонков са спрели и установяванията на мигранти в поверената област.

Комисар Цонков отбеляза, че през изминалата 2022 г., на територията на ОДМВР – Габрово не са установявани незаконни мигранти, което води до тенденция за значителен спад в дела на извършваните престъпления от този вид.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html