вторник, 7 май 2024 г.

В Босна повдигнаха обвинение срещу лидера на местните сърби

Милорад Додик
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата на Босна и Херцеговина повдигна обвинение на президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик за неизпълнение на решенията на върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит. Обвинителният акт е предаден на съда на Босна и Херцеговина, съобщиха от прокуратурата, съобщи БНР.

С указ Мирослав Додик обяви, че решенията на върховния представител в Босна и Херцеговина вече не се спазват в тази част на държавата. А по-рано, в края на юни Република Сръбска обяви, че спира да прилага решенията на федералния Конституционен съд, докато парламентът на Босна и Херцеговина не приеме Закон за Конституционния съд и по този начин не отстрани чуждестранните съдии в него. В началото на юли върховният представител Кристиан Шмит спря напълно цялата законодателна процедура около тези антидейтънски ходове на босненския сръбски парламент и криминализира неспазването на решенията на върховния представител, като наказанието може да бъде до пет години лишаване от свобода.

Дейтънското мирно споразумение дава широки правомощия на върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина, включително да налага закони или да уволнява официални представители или държавни служители, които създават рискове за крехкия следвоенен етнически мир.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html