вторник, 7 май 2024 г.

Байдън поиска от Конгреса да одобри 40 милиарда долара, от тях 25 за Украйна

Снимка: EPA-EFE/Samuel Corum/POOL

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри повече от 40 милиарда долара допълнителни разходи, включително 24 милиарда долара  помощ за Украйна и други международни нужди, свързани с  войната с Русия, съобщава Ройтерс.

Байдън поиска четири милиарда долара за укрепване на сигурността на границите на САЩ и 12 милиарда долара за средства за помощ при природни бедствия.

Ако бъде одобрен, той ще включва и 3,3 милиарда долара за разширяване на заемите за развитие и инфраструктура на Световната банка за развиващите се страни и, както беше посочено, ще предостави „надеждна алтернатива на принудителните и неустойчиви заеми и инфраструктурни проекти на Китай“.

Неназован високопоставен служител в администрацията на Байдън каза, че става въпрос за големи суми и че Белият дом се надява да бъде постигнато споразумение с Конгреса.

Сенатор Чък Шумър е заявил, че има силна двупартийна подкрепа в Сената да се направи повече в подкрепа на Украйна и да се помогне на американците, засегнати от природни бедствия, както и да се „бори с бича на фентанила“.

Байдън и неговият екип по национална сигурност многократно са казвали, че САЩ ще предоставят помощ на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо за освобождаването на териториите.

Американската обществена подкрепа за предоставянето на оръжия на Украйна и пряката икономическа помощ намаля с времето.

Проучване на AP-NORC, проведено през януари тази година, показа, че 48 процента от гражданите подкрепят САЩ да предоставят оръжия на Украйна, което е значителен спад в сравнение с 60 процента подкрепа през май 2022 г.

Демократите като цяло подкрепиха изпращането на оръжие в Украйна повече от републиканците, но подкрепата им също спадна от 71 процента на 63 процента.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html