събота, 11 май 2024 г.

Роберто Фонсека с награда от джаз феста в Боровец за популяризирането на фолклора ни

Роберто Фонсега получава отличието си от кубинският посладник у нас Мариета Гарсия Хордан (в средата) и директорката на Международния джаз фестивал д-р Татяна Илиева Фотограф: Виктор Викторов

Василен Димитров

Световноизвестната звезда от Buena Viasta social club Роберто Фонсека получи награда от Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, който за втора поредна година се провежда в Боровец. Отличието му се присъжда за неговия принос в популяризирането на българската фолклорна музика. То му бе връчено от посланика на Куба в България Мариета Гарсия Хордан, която беше специален гост на събитието. В рамките на джаз фестивала „Д-р Емил Илиев“ кубинският джазмен получи и подарък от своя почитателка в България – икона на света Богородица. Специално за неговото участие на фестивала беше дошъл световноизвестният аниматор Теодор Ушев с приятелката си – актрисата Стефания Кочева. 

Теодор Ушев и Стефания Кочева останаха очаровани от изпълнението на кубинския пианист на феста

Пианистът коментира пред медии, че българите са невероятни със своите гласове, музика и изпълнения и той много харесва техните народни изпълнения. „Случайно един път попаднах на канал по телевизията с български народни песни и направо останах очарован колко е впечатляваща хармонията на тази музика“, каза Фонсека. 

Той посочи, че след като е чул българска народна музика неговият интерес се е засилил и започнал да търси касети и по този начин попада на българския кларинетист Иво Папазов. Фонсека сподели, че след срещата си с нашия музикант се е замислил за сътрудничество с България. Кубинецът обясни, че тогава е създал и пиеса на име „България“ в знак на уважение към българската музика. „Дотогава никога не се беше случвало да има сътрудничество между български и кубински музиканти, като това се превърна в мечта – да съвместя двете музики“, каза още носителят на „Грами“. Той каза, че се чувства много щастлив винаги, когато идва в България. „Смея да твърдя, че аз съм влюбен в българската народна музика“, обясни още Фонсека. 

Преди кубинецът на сцената се качиха музикантите от индийската група „Четвъртият елемент“. Гост на фестивала тази вечер беше и посланикът на Индия в България Санджай Рама. „Щастлив съм да видя индийска група тук. Разказаха ми, че още когато е бил жив, д-р Емил Илиев е работил в посока на това да доведе групата „Четвъртият елемент“ на фестивала. И ето, че те са тук, благодарение на неговата съпруга и директор на форума д-р Татяна Илиева. Групата идва от Шилонг в Индия. Шилонг беше  място, в което работят много страхотни музиканти на Индия. Те може да изглеждат млади, но свирят впечатляваща музика“, разказа той.

Звездата на петата финална вечер беше световноизвестната британска група „Мат Бианко“, която поднесе старите си  композиции в нов аранжимент. Това е второ участие за формацията на форум, организиран от д-р Илиев и неговото семейство.

„Следващата година ще се навършат 40 години, откакто ни има. Все още много се забавлявам, докато създавам музика, докато пътувам и изнасям концерти на места като това тук“, коментира създателят на групата Марк Райли. По думите му за четири десетилетия на сцената един изпълнител трябва, ако може, да внесе нещо ново и да спомогне за развитието на музиката.

Индийската група „Четвъртият елемент“

Пред медии Райли коментира и името на формацията си. „Името дойде от любовта ни към криминалните филми. Сами си го формулирахме, като искахме да напомня на някои герои от филми от 60-те години като Джеймс Бонд например. Това беше концепцията, когато създавахме първия си албум. След това любовта ни към шпионските филми като че ли отпадна, но името ни остана“, каза той. Това е второ участие за формацията на форум, организиран от д-р Илиев и неговото семейство. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html