сряда, 15 май 2024 г.

Украйна иска да въвежде Ден на благодарността, обявява го за национален празник

Снимка: webcafe

Върховната рада регистрира проектозакон № 9574 за създаването на нов държавен празник – „Ден на благодарността“, който искат да направят почивен ден, предава агенция Фокус.

Новият празник се предлага да се чества на 22 октомври – съответният проектозакон беше внесен в парламента на 7 август.

Инициатор е депутатът от „Слуга на народа“ Георгий Мазурашу от Черновецка област, който по-рано предложи да се промени текстът на химна с по-„положителен“.

„Определянето на датата на честването на Деня на благодарността има логична обосновка: на първо място, това е повишаване на благодарността до национално ниво (както се прави в някои високоразвити страни), когато всеки човек ще има официална възможност да изрази благодарност към всички тези, на които желаят“, се обяснява в законопроекта.

Според инициаторите „Денят на благодарността“ трябва да се чества на 22 октомври, тъй като есенният сезон „ще насърчи празнуването на семейната трапеза“, а също на този ден светът отбелязва „Деня на промените към по-добро“.

„Целта на проектозакона е да формира в украинското общество и да консолидира на национално ниво такава важна положителна черта като благодарността и съответно традицията да се изразява благодарност към всички, които я заслужават“, се добавя в обяснителната бележка.

Ако законопроектът бъде подкрепен, „Денят на благодарността“ може да стане официален празник в Украйна.

Денят на благодарността се празнува традиционно в САЩ в последния четвъртък на ноември. Поклонниците са празнували този ден като празник на реколтата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html