понеделник, 13 май 2024 г.

Иванка Шалапатова: Близо милиард лева ще бъдат инвестирани в дигитални компетенции

Снимка: БГНЕС

Близо 1 млрд. лв. ще бъдат инвестирани от тази година до 2026-та, за да бъдат повишени дигиталните компетенции на работещите. Чрез ваучери ще позволяваме на служителите да избират къде да учат, защото за нас е важно служителите да имат базово или средно ниво на дигитални компетенции. Това обяви министърът на труда и социалните политики д-р Иванка Шалапатова в Пловдив, предаде сайтът новини.бг.

Тя посети обучителния център на Европейския цифров иновационен хъб „Тракия“ и се срещна с ученици, които са пожелали да учат киберсигурност. По думите на министър Шалапатова средствата ще дойдат както от националния бюджет, така и от Плана за възстановяване и устойчивост и програмата „Развитие на човешките ресурси“.

„България е на 26 място в Европейския съюз от гледна точка на индикатора за навлизане на информационните технологии в обществените среди. Това е много важно за обществото – повишаването на дигиталните умения на трудово заетите хора. Много е нисък процентът на предприятията, които предоставят възможност на своите служители да се обучават в тези нови компетенции“, каза тя.

Посочи още, че преобучаването на работниците с дългогодишен опит е трудно и затова министерството набляга на превантивното информиране на младите.

Д-р Иванка Шалапатова се запозна и с дейността на обучителния център. Тя видя как децата работят с киберполигона, който симулира истинска система и им позволява да се учат в реална среда, без да вредят. По време на занятията те се разделят на 2 групи – едните нападат, а другите защитават. Платформата е разработена от един от най-големите европейски консорциуми за киберсигурност и го ползват дори въоръжените сили на НАТО. Министърът пожела на децата успех и да постигнат мечтите си.

„Около 30% от нашите служители са минали това обучение. Когато служителите с 20-25 г. стаж са започвали работа не е имало такива технологии“, заяви представителят на местната власт Мирослав Беляшки. Той каза, че община Пловдив е част от екипа, формирал цифровия хъб. Според Беляшки е необходимо да се полагат усилия за обучаването на работещите в администрацията, както и за това новите кадри да са на по-високо ниво.

„Когато преди 4 години се събрахме да направим този проект, имахме 2 мечти. Едната беше да покажем, че европейски проект може да не бъде просто усвоен, а втората – да съберем тези експерти и те да върнат знанията си на обществото“, каза общинският председател на Съюза за стопанска инициатива в Пловдив Димитър Червенков.

Той посочи, че основната цел на хъба е да предоставя технически и екосистемни услуги, достъп до инвестиране и обучения на служители и персонал. По думите му младежката програма не е била част от проекта, а е създадена, защото партньорите са искали да направят повече за обществото. „Проведохме един експеримент. Решихме да видим колко деца се интересуват от киберсигурност. Показахме им базовите неща и след това ги питахме дали искат да се занимават с това. Сега вече имаме няколко групи от ученици“, заяви с гордост Червенков.

„Все повече служители разбират, че не могат да останат на пазара на труда, ако нямат съответните дигитални компетенции. В същото време бизнесът и икономиката имат нужда от работници, които имат много по-комплексни познания. Изключително съм впечатлена от практиката на нашите социални партньори“, каза след срещата министър Шалапатова.

Тя коментира и темата за защита на жените, жертви на домашно насилие. “Със заповед на министър-председателя няколко министерства изготвяме спешен план с мерки. В рамките на тази седмица ще обобщим всички, които Министерството на труда и социалната политика е готово да лидира, за да може да се повиши не само реакцията след акт на насилие, но и цялостната подкрепа на жените жертви на такова”, заяви Шалапатова. Според министъра най-важна в случая е превенцията и работата с деца, за да не се реагира прекалено късно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html