понеделник, 13 май 2024 г.

Борислав Сарафов се срещна с представители на еврейската общност в България

Снимка: БГНЕС

Борислав Сарафов се срещна с представители на еврейската общност в България, съобщиха от прокуратурата.

Гостите запознаха ръководството на прокуратурата със събрана от тях информация за зачестили в последните две години прояви на антисемитизъм, ксенофобия и хомофобия, реч на омразата, агресивно поведение и други недемократични практики, фокусирани върху групи от българското общество, предаде БТА.

В срещата участваха заместник главния прокурор Мария Павлова, от страна на еврейската общност – проф. д-р Александър Оскар, председател на Организация на евреите в България “Шалом”, Максим Делчев -председател на Централния израилтянски духовен съвет (ЦИДС), Юлия Дандолова – изпълнителен директор на “Шалом”, Ели Анави, председател на “Шалом”- София, д-р Алина Леви, председател на фондация “Бет Шалом”, Леонид Хаздай, председател на Регионална организация на евреите “Шалом” – Дупница, Николай Гълъбов, председател на Федерация на ционистите, Роберт Джераси, председател на Национален съвет на религиозните общности в България (НСРОБ), Виктор Меламед, представител на Американския еврейски комитет за България, доц. Тодор Чобанов, председател на организация “Негев”, Михайлина Павлова, главен редактор на в. “Еврейски вести”.

Проф. д-р Александър Оскар посочи, че в редица европейски държави подобни екстремистки прояви отдавна са инкриминирани, а опазването на демократичните ценности следва да бъде общ приоритет на институциите и гражданското общество.

В хода на разговора главният прокурор акцентира върху ангажимента на прокуратурата за противодействие на престъпленията от омраза и пресичането на опитите за антидемократични прояви, които поставят под заплаха сигурността и свободата на изразяване на всеки гражданин.

Борислав Сарафов увери, че прокуратурата ще продължи да полага активни усилия за противодействие на антисемитизма и ксенофобията и за недопускане на антидемократични прояви сред обществото.

На 20 юли организацията на евреите в България „Шалом“ представи декларация от името на евреите в България по повод нарастващия език на омразата и антисемитизма в страната.

Силно разтревожени сме от случващото се в страната, особено през последните няколко седмици – ескалацията на езика на омразата, антисемитските прояви, каза тогава проф. Александър Оскар.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html