понеделник, 20 май 2024 г.

Проф. Вили Лилков, кандидат за кмет на София: Стотици хора ми се обадиха да се включа в изборите

Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ

Проф. Вили Лилков е роден на 6 април 1955 г. във Видин. Завършва с отличие гимназия „Симеон Велики“ в града. Приет във Физическия факултет на СУ без конкурсен изпит, като един от победителите в Mеждународната олимпиада по физика. Завършва с отличие инженерна физика със специализация ядрена техника. Доктор по неутронна физика към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (БАН). Доктор на техническите науки в МГУ „Св. Иван Рилски“, където е професор по физика. Ръководил катедра „Физика“ в МГУ повече от 15 години. Четири мандата е общински съветник в СОС (1999 – 2014), зам.-председател на СОС и депутат в 43-тото НС. Основател на ДСБ, председател на Софийската организация на партията (2013 – 2017). Познава в детайли проблемите на София, активен участник в обществено-политическия живот. Женен, с трима сина.

 

Интервю на Николай КОЦЕВ, за в. „Галерия“

Г-н Лилков, защо решихте да се кандидатирате за кмет на София?
– Това стана много спонтанно и е инициатива на приятели, интелектуалци и политици, които са притеснени, че лидерите на ДБ и ДСБ за пореден път им отнемат възможността да гласуват за истинска дясна кандидатура. Само допреди две седмици имах други планове, но стотици хора ми се обадиха да се включа в изборите, както ми казваха, „за да има за кого да гласуват“. Приех да бъда кандидат на десните избиратели, които следват ценности в политиката. От друга страна, София ме интересува. Имам опит, познавам общината и нейните проблеми и съм готов с истински решения!

Очаквате ли критики, че разединявате десните избиратели и как бихте отговорили на тях?
– Не аз, а кандидатурата на ПП-ДБ провокира и раздели десните избиратели. Това е повече от очевидно. Изобщо лидерите на ДБ призовават за пореден път да се подкрепи лявото – през 2019 г. Мая Манолова за кмет на София, после Румен Радев, след това управляваха с БСП, сега им предлагат човек, свързан с най-тежкото наследство на ДС. Тези лидери „порозовяха“ и отдавна напуснаха политическия дебат вдясно.

Факт е, че симпатизантите на десницата в София не припознаха Васил Терзиев като своя кандидат, защо?

– Такава кандидатура е по-подходяща за БСП, но и нейните избиратели вероятно ще бъдат разделени, както през 1995 г., когато БСП-София, ръководена от агент на ДС, издигна за кмет на столицата милионер собственик на Първа частна банка. Тогава избирателите на БСП масово се отдръпнаха. Оказа се по-късно, че тази банка е била вече източена, след като през нея се прекараха капитали, от които кадесарите си направиха свои банки, които също източиха и фалираха. А милионерът се оказа също агент на ДС, наследник на АБПФК. Днешната ситуация с кандидатурата на ПП-ДБ напомня за онези години, само че тези, които я лансират, разчитат на десните избиратели. В последните години отрочетата на червената олигархия и на бившата ДС влизат в политиката през партии, представящи се за десни или такива, за които „няма ляво, няма дясно“.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се изказа доста ласкаво за вас и ви определи като силна кандидатура. Появиха се коментари, че ГЕРБ може да ви подкрепи, бихте ли приел такава подкрепа, дори и да е непоискана?

– Явно той помни, че в периода 2005 – 2009 г., когато беше кмет на столицата, съветниците от ДСБ бяха най-тежката, но конструктивна опозиция и макар че сме имали много противоречия, сме намирали най-добрите решения за общината. Спомням си, че с Владимир Кисьов, който беше председател на СОС в периода 2003 – 2007 г., посетихме кмета Борисов и направихме 36 предложения по бюджета за 2008 г. от името на „Синята коалиция“, които той прие за разумни и в интерес на софиянци и бяха включени в бюджета. Общината е място, където може да се работи конструктивно, и макар и в опозиция всеки съветник може да прокара смислени решения. Ето един пример. Макар и в опозиция на ГЕРБ през 2007 – 2014 г. имам внесени 72 доклада в СОС с положителни решения, а цялата група на БСП е внесла само 41 доклада. Относно подкрепата, няма да откажа на всеки, който я дава безкористно.

Има ли изобщо решение за стари проблеми в София като трафика, паркирането, презастрояването, лошия въздух, липсата на места в детските градини, „ремонтите на ремонта“?

– Вие изредихте някои от хроничните проблеми на града, по които изглежда дълго време ще трябва да се работи, ако трябва да ги решаваме по начините, по които това се прави досега. За да се справим с презастрояването, ще трябва да се промени и Законът за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) по посока намаляване на плътностите и етажността при застрояване. Днес законът допуска преуплътняване на територията и дори районният кмет или главният архитект да забранят даден строеж, решението им влиза в съда и съдът казва: „ЗУЗСО допуска тази плътности и етажност“ и забраната отпада. За детските градини общината трябва да ускори темпото на изграждане но трябва и да се дадат широки възможости на бизнеса да изгражда частни градини, както и големите фирми да изграждат такива за децата на служителите си. Но ако не облекчим наредбите, по които се изграждат и функционират детските градини, няма скоро да решим проблема. Изискванията са такива, че строителството им е много скъпо. Ето пример – детска градина в един от районите на София за 175 деца, построена изцяло, без цената на парцела, е на стойност 6,5 млн. лв. с ДДС, т.е., за да разкрие едно място за дете общината инвестира над 37 хил. лв. Ако добавим и цената на терена, тази инвестиция излиза „златна“. Освен това изискванията за мястото са толкова рестриктивни, че все по-малко терени отговарят на условията. Ще поискам от държавата да облекчи изскванията. А за „ремонта на ремонта“ решението е безкомпромисен надзор, тежки глоби и неустойки за мърлява работа и включване на калпавите фирми в „черен списък“. Трафикът ще става все по-поносим, колкото по-привлекателен става градския транспорт, а това е свързано и с намаляване на вредните емисии и чистия въздух. Тук общината постигна добри резултати с развитието на метрото и с новите модерни трамваи и автобуси. Привърженик съм на мощни инвестиции в градския транспорт за разширяване на мрежата на метрополитена и електрическия транспорт.

Населението на столицата непрекъснато расте, има ли потенциал градът да се разраства още?

– За съжаление притокът на население отдавна е надхвърлил песимистичната прогноза за брой нови жители, която е заложена в началото на 21-ви век. Тъй като в София безработицата е ниска и условията на живот са по-добри от тези в доста провинциални градове, тя „засмуква“ хора от цялата страна, особено от Северозападния и Югозападния район. Вместо столицата да бъде „мотор“ на развитието им, тя изтегля младо и квалифицирано население, което създава проблеми и на провинцията. Пример за това е Софийска област, която е с много ниска плътност на населението и с много нисък трудов потенциал. Градът може да поеме нови жители, защото периферията му, особено на север, към Стара планина, има много добри жилищни потенциали, но общината трябва да насочва своите инвестиции в базова инфраструктура, за да може и бизнесът да я последва. Проблем е, че около 60-70% от инвестициите са концентрирани в 30-40% от територията на града, което създава дисбаланси, особено отчетливи по отношение на града на север от ж.п. ареала и „южния“ град по посока на Витоша. Дълга тема, ако добавим опустяващия център, трансформирането на жилищни имоти в нежилищни, липсата на саниране на панелните комплекси и изобщо липсата на жилищна политика.

Какво ще е първото нещо, което ще направите, ако ви изберат за кмет?
– Подготовка на Бюджет 2024, преглед на Общия устройствен план, на големите инфраструктурни проекти, влизане в диалог с държавата по ключови въпроси и много други неща. Няма първо нещо! Но преди всичко ще попитам защо все още паметникът на инж. Иван Иванов, най-заслужилия кмет на София, не е изграден? Решението за изграждането му е по мой доклад от 2011 г. Няколко пъти се проваляха конкурсите, най-накрая бе избран изпълнител, а мястото е определно при метростанция стадион „Васил Левски“, където е бликнала водата от Рилския водопровод. И не се намери нито един съветник да попита защо е спряно изпълнението! Как така проектът бе замразен? 13 години изминаха, а човекът, на когото всеки софиянец трябва да благодари, че му е осигурил рилската вода, все още не е почетен. Дали пак не са се намесили някои нечисти интереси?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html