петък, 17 май 2024 г.

Прокуратурата за двойния убиец: Очаква го доживотен затвор или от 10 до 15 години

Снимка: БГНЕС

Досъдебното производство е образувано на 4 август за двойно убийство. За него се предвижда доживотен затвор без право на замяна или от 10 до 15 години лишаване от свобода. Иззети са изключително важни доказателства – пистолет с патрон в пълнителя и в цевта, кутия с патрони, дрехи и банкова карта на името на убитото момче. По обувките на лицето Чавдар Бояджиев е намерена кръв, иззети са, за да се установи дали тя е на жертвите. Назначена е и химическа обтривка за капсулни частици, която показва, че той е стрелял, назначено е и балистично излседване.  Това заяви Христо Кръстев, зам.-главен прокурор на София, по време на брифинг.

По събраните доказателства може да се смята, че Бояджиев е извършил двете убийства. Задържан е за срок до 72 часа и е привлечен като обвиняем. В понеделник ще бъде разгледано искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Бояджиев сам е заявил, че е извършил умишлено убийство през април 2022 година. Май месец 2023 година е бил признат за виновен за това, че е извършил, в съучастие с други лица, лека телесна повреда по хулигански подбуди. Поради факта, че към този конкретен момент той не е бил осъждан, законът задължава съда да го освободи от наказателна отговорност и да му наложи административно наказание – глоба от 1000 лева, обясниха от държавното обвинение.

На въпрос дали може да се говори за сериен убиец от прокуратурата заявиха, че мотивите и за двете престъпления са чисто користни. Те са се познавали, първата жертва е поискала 2000 лева за сексуалното сношение с него, той се е афектирал и е реагирал със смърт. С момичето, провокирано от него, са снимали клипчета с порнографско съдържание и са се спречкали колко трябва да получи тя като заплащане за това. След като я е убил се е обадил на другата жертва – Иво Колев, за да му поиска пари. Обвиняемият е казал, че е обяснил на Колев какво е направил с момичето и му е поискал пари. Има изнесени обстоятелства от обвиняемия, че се е занимавал с разпространение на наркотици, но това ще се проверява. Убийствата са извършени в много близко място до това, където са открити телата. Жертвите са се познавали много добре, били са в кръга на Бояджиев.

Кръстев заяви, че от уважение към близките на жертвите няма да се изнесе информация как са починали те, това е работа на съдебномедицинската експертиза.

Към настоящия момент няма данни за употреба на алкохол и наркотици както от Бояджиев, така и от двете жертви. Самият обвиняем не е имал разрешение за огнестрелно оръжие, пистолетът е със заличени номера. Бояджиев живее с момиче на адреса си и с нейния баща, бащата е бивш служител на МВР.

От прокуратурата заявиха, че ще се изисква проверка на делото за предходното убийство, извършено от Бояджиев.

Обвиненият разказал на разследващите в пълното как е извършил деянията. Изказва съжаление и иска да си изкупи вината в затвора, казаха още от МВР.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html