понеделник, 20 май 2024 г.

Популярният актьор Ненчо Балабанов: Очаквам дъщеричка през есента

Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ

Интервю на Василен Димитров

Ненчо Балабанов е от актьорите, които се изявяват с еднакъв успех на малкия екран, театралната и музикалната сцена, в амплоато на телевизионен водещ и дори като композитор. Роденият на 17 април 1980 г. в Котел зевзек е завършил техникум по електротехника и електроника. Следва в НАТФИЗ, въпреки че е приет и в НБУ със специалност „Поп пеене“. Добива огромна популярност, имитирайки бившия премиер Бойко Борисов. Става част от „Господари на ефира“. Талантът му да влиза в образи изпъква и в шоуто „Като две капки вода“, което печели през 2015 г.

Популярността на Ненчо Балабанов става още по-голяма с появата му в комедийния сериал „Ол инклузив“, чийто пети сезон зрителите ще видят през есента.

Обичаният пеещ актьор е женен за Катрин, от която чака дъщеричка. Синът му Богомил е от първия брак.

– Г-н Балабанов, наскоро зрителите ви гледаха в повторенията на сериала „Ол Инклузив“. Какво да очакват от новите епизоди?

– Предстоящият пети сезон ще бъде много интересен, както бяха и предните. Не знаех какво повече могат да измислят сценаристите, които пишат заедно историите, но го направиха. Забавлявахме се много по време на снимките. Има нови персонажи, герои, линии, заплитания на ситуации, изненадващи обрати. И всичко това с много смях.

В новия сезон зрителите ще видят и едно популярно лице от други серии други сериали, но го познават в една много по екшън посока, но не и в комедиен план. Това със сигурност ще ги изненада.

С вашия герой какво се случва?

– За пореден път се вкарва в приключения. Отново търси бизнеса, развитието на уменията, които постоянно открива в себе си. Продължава линията героят ми да внимава за разходите, жадувайки за приходите. Това пак го вкарва в приключения и въртележки. Така че, моят герой продължава да бъде Христо Чобанов с главно „Х“.

– Кое е общото и различното между Христо Чобанов и Ненчо Балабанов?

– Има допирателни, но в никакъв случай не се препокривам с героя си. По-скоро съм му добавил неща. Приличаме си по това, че героят ми избягва много да се ядосва. Бързо превключва на положителна вълна. Предпочита с хумор да излиза от ситуациите, които му се случват и му поднася животът не точно по начина, по който си ги е представял.

Аз съм зодия овен и овенското в до голяма степен го има и в Христо Чобанов – тази упоритост, борбеност, инициативност, винаги да води. Да знае и да може всичко. И всичко това много често се обърква и се завъртва в съвсем друга посока.

– Какво ви прави впечатление в българския „Ол инклузив“ турист?

– Представата ми за него се изчиства, сравнявайки например с румънските. Без да обиждам хората и държавата, тези туристи, с които съм бил на курорта Албена на предишния летен сезон бяха страховити туристи, много далеч нива над българския „Ол инклузив“, който си представяме. Чиниите преливаха от кюфтета, кебапчета, пържоли. Чашите с напитки също. Взеха ми от всякъде Чобановия образ и го надминаха в пъти.

– Какво друго ви предстои в професионален план?

– Прекарахме близо два месеца в снимки. След това свършихме още много други неща. През юли и август ще се опитам да избягам някъде и да си почина. Когато съм в София това много трудно се случва. Винаги има някаква работа.

На 7 август ще трябва да се върна да изиграя представлението, което правим с Алекс Раева „На къс повод“ – на открито, на „София Самър Фест“. Ще се опитаме да зарадваме хората с нашите лични истории, с които обиколихме Европа и доста градове в България. Винаги е пълно, където и да отидем, хората ни се радват от сърце. Есента го продължаваме. Първоначалната идея на този спектакъл бе да го изиграем само по веднъж във всеки един по-голям град, разполагащ с подходяща зала. След реакциите, интереса и посещаемостта нямаше как да го изиграем само по веднъж.

В театрален аспект съм се фокусирал единствено върху това заглавие. Имам идея за моноспектакъл. В рамките на тази година най-вероятно няма как да се случи, ще опитам да го реализирам за следващата. Защото има много за разказване.

През есента ще има други интересни изненади, свързани с телевизионния екран.

– Написал сте един от хитовете на Васил Найденов – „Вали“. Бихте ли направили песен и за Лили Иванова например?

– За мен ще бъде чест. Преди години, когато ми се обади Васил Найденов, си изпуснах телефона като студент в НАТФИЗ. Беше ми се обадила такава грамадна българска звезда, искаше от мен да измисля подобна песен на моя, която е чул в студиото при композитора Мага. Това ако се случи с Лили Иванова ще бъда много, много щастлив. И ще бъде чест.

Със Силвия Кацарова се познаваме от много години и сме приятели когато ме покани да изпеем заедно „Огън от любов“ на едно коледно парти нямаше по-щастлив човек от мен – от така нареченото по-младо поколение певци, артисти – да бъде уважен и поканен от такава звезда като Силвия Кацарова да пеят на една сцена дует, който е изпят толкова годините наред от нея и Васил Найденов.

– Посветихте песен и на съпругата ви Катрин – „Когато си до мен“. Ще напишете ли нова?

– Единственото, което диктува появяването на нова песен е импулсът, вдъхновението и енергийният ресурс. За една идея трябва малко да се презаредят батериите, да превключиш на музикална вълна.
Имам много демо записи, които съм направил. Предстоят ми интересни проекти с един приятел от София и друг, който се завръща от САЩ. С тях имаме много интересна идея, свързана с музиката и изобщо музикалния бизнес и лейбъли в България. Предстои да се съберем, да го проговорим как да стане, да формулираме, да го очертаем като планове. Това предстои на есен да се случи. Не само за мен, но и за много други артисти и потенциални много добри млади изпълнители, които България все още не успяла да чуе и види. Искаме да им дадем шанс. Да направим така, че да отворим малко музикалния пазар, който доста се постесни като възможности и опции за хора, искащи да стартират и направят добра музикална кариера. Колкото и да е малък българският музикален пазар ми се ще с нашите идеи да разширим музикалния кръгозор на българския шоубизнес.

Някак си се уеднакви българската музика и върви като една плоча. И постоянно бълва едно и също.

– Когато се запознахте, Катрин притесняваше ли се, че сте популярен?

– Нямаше, притеснения защото нейната работа е свързана с това да общува с много хора. Тя е мениджър корпоративни и дипломатически продажби в голям дистрибутор на популярна марка автомобили. Има страшно добри комуникативни способности в общуването с хората и нямаше никакви притеснения, особено не беше и гледала Основните формати „Господарите“ гледала като две капки вода, моите образи са й били любими.
Нямаше я тази бариера още от самото начало и на мен това много ми хареса като първо впечатление. Нямаше я бариерата между човека от телевизора и усещането за бъдещата дама на твоя живот.

– Бързо ли разбрахте, че сте един за друг?

– Може би още от самото начало. Вдъхнови ме за песен. Нейният текст разказва много за от нашата история на запознанството. Дето се казва – абсолютна любов от пръв поглед. Нещо, което аз не вярвах, че е възможно. Чак пък толкова бързо да се синхронизират хората и да се усетят един за друг.

Оказа се, че имаме много общи интереси, занимания, които обичаме да правим заедно. Способности, възможности, чувство за хумор, музикалност, артистичност. Любовта към тениса…И така много бързо открихме един в друг и се случиха нещата.

– Как ви промени любовта с Катрин?

– Любовта винаги променя хората. При това към добро. Любовта покорява, та е единствената истинска движеща сила във всяко нещо, което правиш. Тази любов ме направи по-уверен в себе си, още по-вдъхновен да правя нещата, с които се занимавам. Още по-намиращ смисъл в това, с което се занимавам. Любовта ми с Катрин в крайна сметка ме направи още по-щастлив. Защото, когато си откриеш половинката, тя те прави много по-пълноценен.

– Оженихте се миналия септември. Има ли разлика преди брака и след него?

– Все по-хубаво става, защото ежедневно научаваме повече неща един за друг. И си го показваме. Защото колкото и голяма да е една любов, колкото и истинска да е, трябва да я поливаш ежедневно като цвете. Не можеш да я оставиш на инерцията на първите впечатления. И колкото повече всеки ден откриваш още повече общи черти, единомислие и хармония, се изненадваш приятно. В крайна сметка си щастлив, че наистина може да съществува подобна симбиоза между двама души.

– Наскоро с Катрин се похвалихте в социалните мрежи, че очаквате бебе? Кога трябва да се появи?

– Очакваме момиченце, което живот и здраве трябва да се роди в края на октомври.

– Синът ви Богомил как възприема идеята да станете още веднъж баща?

– Много е тактичен в комуникациите, много мъдър. Би се радвал много да вижда баща си щастлив, майка си спокойна. Истината е в любовта, здравето и щастието.

– Какъв баща сте?

– Надявам се да се справям добре се. С най-голяма радост бих станал още веднъж баща. Да се надяваме.

– Синът ви Богомил художник ли ще става?

– Ще учи още една година изобразително изкуство в 51-о столично училище. В специализирана, художествена паралелка е. После е абитуриент. Продължава да рисува прекрасно, да прави картини, да се развива в тази посока. Това му е много, много интересно. Обмисля къде да следва – в чужбина, в Художествената академия, в Нов български университет. Има варианти и в България и навън. Искам това лято докато съм в София да го заведа в галерии, при мои приятели художници, защото му остава една година да реши накъде ще се насочи.

Самият аз съм много зле и скаран с рисуването. За разлика от майка му, от която е най-вероятно генетично е наследил таланта.

– Завършил сте електротехника, баща ви е бил инженер, майка ви счетоводител. Как в се получи така, че станахте актьор?

– Всеки от родителите ми има артистични, хумористични и певчески способности, но не са имали смелостта да ги превърнат в своя професия. Не са ги споделяли на сцена. Предадоха ми обаче генетично този ген и начин на общуване. Наблюдавал съм и попивал много артистична атмосфера вкъщи.

Иначе за мен техникумът беше импулсивно решение. Нямах никаква идея да ставам електротехник. Исках да бъда самостоятелен, да живея в друг град. Сам да се справям. От зодията е това желание да определям сам ежедневието си. Приеха ме в електротехникума, където беше и брат ми и това наклони везните.

– Работил ли сте като електротехник?

– Работил съм само вкъщи. Абсолютно и единствено в битови условия, когато ми се наложи да боравя с неща свързани с електричеството и тока. Да чукам на дърво с тока сме приятели. Хубаво е като всеки мъж да може вкъщи да пипне сам нещо, да пооправи. Да не ти се налага за всяко нещо да викаш майстор.

– Кога разбрахте, че сте роден за сцената?

– Много от рано. На 4 години беше първото сценично появяване, пред роднини. Бях се качил на една маса от по-големите и направих едночасово шоу със скечове, песни, които бях чул от родители и близки. И стана много забавно. После имаше много подобни случки, които ме наведоха над мисълта, че мога да забавлявам и овладявам публиката.

– Какво дете бяхте?

– Умерено палаво. Бях много игрив, артистичен, комуникативен. Като дете държах да съм център на внимание. И много ми харесваше това. Може би това предопредели до голяма степен артистичния ми път. Защото, когато човек още от малък показва, че обича да го слушат, да разказва, да разсмива, това е посоката в неговия професионален път и живот.

– Родом сте от Котел, дал на България великите възрожденци Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон. В родословното ви дърво има ли бележити личности?

– Много искам, но ми е трудно да проуча родословно дърво. Ако няма някоя прабаба или пралеля е стартирала описанието му, ще ми е любопитно колко назад в годините, защо не и във вековете стига. Ако някоя от тези мои роднини, която не се е свързала с мен и прочете интервюто в „Галерия“ се е захванала с тази работа, нека да ми пише. Защото за мен това е много интересно и важно.

– Брат ви Георги Балабанов беше съветник на Николай Бареков в Европарламента, занимава ли се още с политика?

– На изборите беше в партията на Стефан Янев. Беше активизирал не можаха да преминат бариерата продължават да си сътрудничат. За тези неща не искам да коментирам. С брат ми си говорим много рядко за политики, защото имаме толкова много други теми, по които да си беседваме в моментите, в които се виждаме и сме заедно.

– Интересувате ли се от политика, все пак шаржирахте успешно образа на бившия премиер Бойко Борисов?

– Интересувам се дотолкова, доколкото да наблюдавам образи за моята професия. Наблюдавам атмосферата, следя и чета. Запознавам със събитията. Просто искам да има ред и спокойствие за българите. Надявам се, че нещата в политически аспект ще се стабилизират. Защото и в момента е пълен хаос, както беше и дълго време. А от политиците зависят доста неща.

– Къде ще почивате?

– Обичам да редувам море с планина. Решението е най-вероятно към гръцкото море. Там намирам малко повече спокойствие и уединеност. Обичам и нашето море, имам приятели с много хубави комплекси, където се поскривам, за да си почина и да си събера главата. Да презаредя батериите. Планината също е опция, имам приятели с хотели. Естествено няма как да кажа къде са, за да бъде уединено.

На сватбата с Кристин през септември 2022 г.
Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html