понеделник, 6 май 2024 г.

Георги Господинов и Анджела Родел с награди от международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“

Георги Господинов и Анджела Родел с отличията си, които им бяха връчени от д-р Татяна Илиева и нейната дъщеря Лилия Илиева.

Василен Димитров

Носителите на най-престижната литературна награда в света „Букър“ – писателят Георги Господинов и преводачката Анджела Родел получиха специални отличия за принос в областта на културата на международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, който за втора поредна година се провежда в Боровец. Призовете им бяха връчени от д-р Татяна Илиева, директор на музикалния форум, и нейната дъщеря Лилия Илиева. Господинов и Родел имаха и среща-разговор със свои почитатели в художествената галерия на град Самоков, която едва побра всички желаещи да си вземат автограф от автора и преводачката на „Времеубежище“.

Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ беше открит с представянето на химна на форума, чийто автор е композиторът Ангел Котев. „Това, което ни предстои, е да работим за визията на България в най-добрата ѝ светлина, за това, което обединява хората и ни кара да се чувстваме горди – културата, изкуството, науката, музиката, туризмът и иновациите, каза д-р Татяна Илиева по време на откриването му.

По думите ѝ това е пътеката, която е била предначертана на форума от неговия патрон – президентът Румен Радев. „Всички ние носим все още спомените си за онези прекрасни мелодии, които прозвучаха тук на миналогодишното издание на фестивала. Ние като организатори се ангажирахме да направим програма, която ще може да докосне душите ви и да задоволи всички музикални вкусове. Живеем в сложни времена, но все пак има каузи, които обединяват всички нас, българите. Каузи, с които се гордеем. И точно такава кауза е международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, каза още Илиева.

„Много се радвам да съм тук в тази обстановка, сред всички вас. Министерството на културата подкрепя за първи път това събитие, но се надявам това да се случва и през следващите години, въпреки политическите турбуленции, и това да стане една постоянна подкрепа от страна на нашето министерство“, каза при откриването заместник-министърът на културата Виктор Стоянов.

Събитието показва, че България може да бъде дестинация за четири сезона, коментира Илин Димитров, секретар по култура, образование и туризъм на президента на Република България. Той отбеляза, че  туризъм без култура не се получава.

В първата вечер свири бигбенд „Благоевград“, който отбелязва своята 30-годишнина. На сцената с тях се качи победителката от „Гласът на България” Жаклин Таракчи. Първата вечер също така свириха и пяха Михаил Йосифов & Новините в джаза. Както и Манал Ел-Фейтури и групата VSOP, които взривиха публиката с изпълненията си на хитове на Уитни Хюстън от мюзикъла „Бодигард“ на режисьора Борис Панкин, който е един от водещите на събитието.

Второто издание на фестивала ще продължи до 9 август. За първи път в България ще свирят в квартет братя Васерфур от Германия. Още като тийнейджър тромпетистът Юлиян Васерфур е считан в Германия за най-добрият тромпетист от времето на Тил Брьонер. Заедно с брат си Роман на пианото създават неразделна двойка. В техния квартет са също Маркус Шийфердекер – бас, и Оливер Реман – барабани.

Изненада за джазмените ще бъде и първият у нас концерт на секстет от Индия – 4th Element, посочват организаторите. По думите им базираната в Шилонг група е единствената в североизточна Индия, която усвоява и смесва четирите стила –  фънк, джаз, ритъм енд блус и соул, в търсене на свой креативен облик.

В афиша на фестивала са също братя Владигерови (Австрия), Zone C – групата, създадена през 1992 г. от пианиста и композитор Васил Пармаков, „Джазаница“, Михаил Йосифов & Новините в джаза, Васил Петров, „Дърти пърчис“; Надя Тончева и „Бразилиадо“, The Jive Aces и Matt Bianco (Великобритания), Роберто Фонсека (Куба).

Вестник „Галерия“ и Anteni.info са медиен партньор на престижното музикално събитие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html