петък, 3 май 2024 г.

Правителствата на България и Армения ще си сътрудничат в областта на образованието

Правителствата на България и Армения ще продължат сътрудничеството си в областта на образованието и науката. Обменът на студенти, учени и преподаватели ще се насърчава по програма между двете държави, одобрена тази седмица от българското правителство, предаде БНР.

Спогодбата между България и Армения в областта на образованието, културата и науката е подписана още през 1994 година, като периодично се договарят и сключват програми за сътрудничество.

Програмата за сътрудничество между правителствата на двете държави за периода 2023-2027 година насърчава обмена на всички образователни нива. Предвидени са ежегодни реципрочни стипендии за студенти за пълен срок на обучение с бакалавърска или магистърска степен с изключение на специалностите в области „здравеопазване и спорт“ и „изкуства“.

Има и стипендии за следдипломно обучение, специализация или научни изследвания на докторанти, преподаватели и изследователи.

Българската страна приема до двама арменски студенти за участие в летни семинари по български език, литература и култура – съответно един в СУ „Св. Климент Охридски“ и един във Великотърновския университет „Св. Св.  Кирил и Методий“. Предвижда се и обмен на преподаватели във висши училища, учени и изследователи от научни организации за запознаване с опита и постиженията на научните и образователните институции в областта на висшето образование и науката, както и участието им в съвместни научни проекти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html