понеделник, 29 април 2024 г.

Лена Бориславова: Наложената сглобка върши работа, моделът „ГЕРБ“ вече го няма

Снимка: Новини

Всяка трета жена да бъде обект на домашно насилие – вербално или физически е много тежка диагноза за общество, което така или иначе е ужасно разделено.Такава жестокост, агресия и унижение е абсолютно недопустима“. Това каза в бТВ Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ по повод зверството с 18-годишната Дебора.

„Тъжно ми е, че живеем в такава среда, но има и доза надежда, че рядко се случва, че обществото обединено излиза и казва, че това не трябва да се случва повече“, допълни тя.

„Този въпрос ме мъчи отдавна. Ще споделя една история, която е още от първите дни, в които се сформира кабинета „Петков“.

На втория ден отидох на среща за изработване на промените за защита на домашното насилие.

Това, което ме шокира тогава е, че тази работна група от две години търсеше подкрепа и парламентарно мнозинство, за да може тези промени да излязат напред.

Най-трудно беше да се намери парламентарно мнозинство, което да не го е страх, че ще го обвинят неговите избиратели, че защитава „нетрадиционна ценност“.

Днес е важен моментът, че под обществената енергия и гняв тези страхове отстъпват на заден план.

Тя добави, че има готови текстове за протокола между управляващите партии.

Бориславова не знае кой е разписал текстовете за конституционните промени, но дебатът не е приключил. Когато се гласуват промените в Конституцията, минимум един месец ще стоят за обществено обсъждане. Мандатът на главния прокурор трябва да е един и по-кратък, настоя Лена Бориславова.

Отговорни сме всички ние, че не сме успели да убедим хората, че трябва да подкрепят тези промени. Дори и аз като член на ПП съм виновна.

Нито една партия не беше готова да гласува промените за интимната връзка без Демократична България“ (ДБ)“, уточни Бориславова.

По думите й моделът ГЕРБ и Борисов вече ги няма.

„Наложената сглобка върши работа. Започна да решава проблеми, натрупани с годините. Вече има дебати, приети закони, които се отлагаха с години. Не е лесно, но нещата не функционират както преди“, призна Бориславова за работата на ПП-ДБ с ГЕРБ и ДПС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html