петък, 3 май 2024 г.

Ще създаде ли проблеми понятието „интимна връзка“?

Снимка: Новини 24/7

„Интимна връзка” трябва да е в закона и трябваше да влезе още миналата година. Така ще се разшири обхвана на защитата, ще се включат и непълнолетни лица. Това заяви адвокат Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет пред Нова телевизия.

„Няма как формулировката да е ясна. Аз не смятам, че въвеждането на този термин ще помогне на жертвите на домашно насилие. Нашата съдебна практика и тази на ЕСПЧ въведе интимната връзка като основание за защита от домашно насилие”, смята пък адвокат Пламен Борисов.

„Твърди се, че въвеждането на този термин ще помогне на много жертви. Помните ли случая със Сюлея? Момиче, убито от обожателя си, защото не му е позволила секс. Не са имали интимна връзка. Ако тя трябваше да бъде защитена от едно такова законодателство, нямаше как да се случи с тази формулировка”, допълва той.

„Въвеждането на това понятие ще създаде повече проблеми и няма да реши никакви. За мен е достатъчно неясно формулирано и прецизирането му не знам как трябва да се случи”, каза адв. Ивета Анадолска.

„Вчера прочетох интересна теза – разширяването на времевия обсег, в който жертвата  може да търси защита, може да доведе до това сами да отпадат т.нар. „фалшиви молби за защита”. Има фалшиви молби, но по-страшното е, че има незащитени жертви”, подчерта адв. Качаунова.

Близък или роднина на пострадалата да подаде жалба, даде идея адв. Анадолска.

„Акцентът трябва да е върху психическото и емоционално насилие”, допълва адв. Борисов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html