събота, 11 май 2024 г.

Наследството на Шиниъд О’Конър обвито в мистерия

 

Изпълнителката страдаше от депресия

Трите живи деца на ирландската певица Шиниъд О’Конър имат право да претендират за наследсдтвото й. Но над него тегне истинска мистерия. Според публикации в британските медии тя е закътала 4 млн. паунда, което се равнява на малко над 5 млн. долара. Според уебсайта Celebrity Net Worth, който следи изкъсо финансите на знаменитостите, са й останали значително по-скромните 500 000 долара (400 000 паунда).

Вечната бунтарка почина едва на 56 години, а близките й упорито пазят в тайна причината за смъртта й. Лондонската полиция обяви, че не разследва „съмнителни обстоятелства“. Медиите на Острова имат подозрения, че тя се е самоубила. Открита е в безпомощно състояние в новия си апартамент в Лондон. Други подозират инфаркт или инсулт. През годините Шиниъд се бори с тежка депресия, страда и от зависимости и е правила поне няколко опита за самоубийство с лекарства.

През 1990 г. красивото момиче с бръснатата глава изпя през сълзи „Nothing Compares 2 U“ и разплака света. Песента е писана от Принс 5 години по-рано за слабо известна у нас американска банда, но именно Шиниъд я превърна в тотален хит. На него дължи и по-голямата част от състоянието си, защото култовото парче продължава да се върти неуморно в радио и ТВ ефира. То е солиден източник на средства заради авторските права.

Животът на певицата е като филм, за съжаление – тъжен, изпълнен с насилие, наркотици, тежка депресия, психически проблеми. Изпълнителката се е омъжвала 4 пъти и има четири деца от различни мъже. Преди година и половина синът й Шейн се самоуби едва на 17 години и това тотално я срина. Младежът е от връзката й с ирландския музикант Доналд Луни. Приживе Шиниъд го наричаше „мамино момче“ и му предричаше музикална кариера. Уви, куцата съдба реши друго. Джейк е най-големият син, ражда се през 1987 г. и е плод на любовта на майка му с музикалния продуцент Джон Рейнолдс. През 2015 г. Джейк и половинката му Лиа станаха родители за първи път, с което направиха изпълнителката баба.

Роисин Уотърс е второто й дете и единствената й дъщеря. Тя се ражда през 1995 от връзката й с журналиста Джон Уотърс. Детето обаче остава при баща си след дълга съдебна битка. Джон прибира Роисин при себе си, след като през 1999 г. Шиниъд прави поредния си опит за самоубийство.

Най-малкият й наследник е Йешуа Бонадио, който се ражда през 2016 г. от връзката й с Франк Бонадио. През 2021 г. изпълнителката сподели, че момчето има музикален талант, но будното хлапе мечтае за кариера на учен.

Шиниъд О’Конър винаги се е възприемала като бунтарка, затова и бръсне иначе разкошната си гъста коса. Славата определено не й понася. Смело говори за правата на жените, за сексуалното насилие, критикува религиозни водачи, включително папата и католическата църква. Твърди, че проблемите й започнали в крехка детска възраст, защото собствената й майка я насилвала сексуално. На 15 години започва да краде и попада в девическо католическо училище, на практика нещо между сиропиталище и пансион за проблемни момичета. Една от монахините-възпитателки забелязва музикалния й талант и я насърчава, като й дава китара. На сцената се раздава до болка – затова и хората я обичаха.

През целия си живот Шиниъд се лута, а лабилната й психика винаги е тревожила близките й.

Ръкоположена за свещеник в Ирландската православна, католическа и апостолическа църква, която не е призната от официалните вероизповедания. През 2018 г. приема исляма и името Шухада.

След самоубийството на сина си Шейн буквално изгуби воля за живот. В един от последните си туитове написа: „Живея като немъртво нощно същество. Той беше любовта на живота ми, светлината на моята душа“.

Макар че вече е на небето, Шиниъд О’Конър ще остане в спомените на хората като разплаканото момиче с бръснатата глава и кадифения глас. Завинаги.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html