четвъртък, 16 май 2024 г.

За производителите на слънчоглед Брюксел отпусна над 32 млн. лв. нова помощ

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

За производителите на слънчоглед в България Брюксел отпусна над 32 млн. лв. нова помощ, съобщи БНР.

ЕС дава парите като спешна мярка за подпомагане на зърнопроизводители от най-засегнатите от украинския внос страни- членки.

Наредбата за условията и реда за предоставяне на спешна финансова помощ на земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед, беше публикувана вчера в „Държавен вестник“. В нея е записано, че приемът на документи за подпомагането ще започне 5 работни дни след обнародването й. Предвижда се приемът да е в рамките на 10 дни, е записано още в документа.

Бюджетът по помощта е в размер на почти 32,76 млн. лв. като е допустимо и допълнително национално финансиране. Ставките за отделните производители ще станат ясни след приключване на приема и след проверка на документите на кандидатите, предвижда още наредбата. Парите ще бъдат изплатени до края на септември.

Извънредната помощ е аргументирана с анализ на ситуацията и установен съществен дисбаланс на пазара на слънчоглед в страната – рязко увеличен внос на украински слънчоглед който влияе пряко върху българския пазар и оказва натиск върху цените. Припомняме, че именно евтиният внос на слънчоглед даде възможност на нашия пазар цените на олиото на дребно да паднат от миналогодишните пикове и да станат малко по-поносими.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html