вторник, 21 май 2024 г.

В Газа протестират срещу „Хамас“

Блокадата на Газа направи много тежки условията на живот за обикновените хора.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди излязоха вчера по улиците на Ивицата Газа, за да протестират срещу хроничните прекъсвания на електричеството и трудните условия на живот. Те изразиха недоволство от управлението на радикалното движение „Хамас“, съобщи БНР.

В град Газа, южния град Хан Юнис и на други места се проведоха шествия, на които се стигна до изгаряне на знамена на „Хамас“, преди полицията да се намеси и да разпръсне протестиращите. Силите на реда са унищожили мобилните телефони на хора, които са снимали в Хан Юнис, а свидетели твърдят, че е имало няколко ареста. Десетки млади привърженици и противници на „Хамас“ за кратко са се сбили, като са се замеряли с камъни.

Демонстрациите бяха организирани от гражданско онлайн движение, наречено „Wирусът на подигравката“. Засега не е известно кой стои зад движението.

Ислямистката въоръжена групировка „Хамас“ пое контрола над Газа през 2007 г. от силите на палестинския президент Махмуд Абас, което накара Израел и Египет да наложат съкрушителна блокада на територията.

Изолацията съсипа икономиката на Газа, доведе до рязко нарастване на безработицата и до чести прекъсвания на електроподаването, отбелязва АП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html