неделя, 19 май 2024 г.

Над 90% от пожарите в страната са следствие на човешка дейност

Над 90% от пожарите възникват вследствие на човешка дейност. На дежурство всеки ден има около 1000 и 1100 огнеборци. Предвижда се и закупуване на нова техника. До две години се очаква в страната ни да има 300 нови пожарни. Комисарят допълни, че български пожарникари продължават да помагат за овладяването на пожарите в Гърция. Това заяви пред Нова телевизия директорът на ГД „Пожарна безопасност и спасяване на населението” главен комисар Александър Джартов.
Ситуацията с пожарите от последната нощ е нормална, каза още той. „За изминалото денонощие имаме общо 178 произшествия. От тях пожарите са 135. По-тежка беше ситуацията в Пазарджишко и в село Карабунар.  Там имаше доста голям пожар. Използвахме 11 пожарни, доброволци, включително булдозери и хеликоптер на колегите от военновъздушните сили. Късно вечерта огънят беше ликвидиран”, съобщи Джартов.
Попитан подават ли хората фалшиви сигнали за пожари, той каза:
„Те са по-скоро лъжливи .От началото на годината сме реагирали напочти 26 000 произшествия. От тях 1015 са лъжливи сигнали, което е около 5%. Голяма част от тях не са злонамерени.  В голяма част от случаите всъщност тези сигнали се дължат на това, че хората не могат да преценят обстановката”.
Александър Джартов призова хората да не подават сигнал, ако виждат пожар на километри от тях. По думите му така е възможно да заблудят пожарникарите. „Най-добре е да звъннат на 112, когато имат пряка видимост”, обясни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html